Izvor: Tanjug | Nedelja, 20.01.2019.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

VUČIĆ: Za Srbiju od ogromnog značaja gasni ugovor sa Rusijom

Aleksandar Vučić (Foto: Golden Brown/shutterstock.com)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je da za srpsku ekonomiju poseta ruskog predsednika Vladimira Putina ima veliki značaj.

- Za nas je od presudnog značaja gasni sporazum koji smo postigli i sve detalje utanačili - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da se očekuje da do kraja 2019. bude završen centralni gasovod kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, dužine 402 kilometra, koji će biti deo Turskog toka i njime će biti dopreman ruski gas.

- To će biti od suštinskog infrastrukturnog stratešog značaja za budućnost Srbije, ogromna investicija značajna za industrijalizaciju i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP). Finasiranje će podeliti srpska i ruska strana, videćemo u kom obimu - kazao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju važno i što je ugovoreno proširenje gasnog skladišta Banatski dvor, sa 450 na 750 miliona kubika, jer će uvek moći da se interveniše kada dođe do nestašice tog energenta. Veće nabavke gasa, po njegovim rečima, nisu potrebne samo zbog stanovništva već i za fabrike, koje "strukturalno menjaju izgled zemlje", odnosno podižu njenu vrednost.

Vučić je kazao da je sadašnja potrošnja gasa u Srbiji oko 2,15 milijardi kubika, a da će za nekoliko godina biti 3,5 milijardi kubika.

Na pitanje novinara da li postoji bojazan da EU spreči izgradnju gasovoda Turski tok kroz Srbiju, kao što je sprečila i Južni tok, Vučić je kazao da su velike šanse da bude izgrađen taj gasovod jer će njime gas biti dopreman i do članica EU.

- Licemerno bi bilo da se spreči da Srbija dobija ruski gas a istovremeno zemlje EU koriste velike količine tog gasa - rekao je Vučić i naveo da je prošle godine Rusija isporučila više od 200 milijardi kubika gasa zemljama EU, a Srbiji jedan odsto te količine.

On je istakao da je za Srbiju najjeftiniji ruski gas i da ne želi da "plaća reket nikome" da bi Srbija nabavljala skuplji gas iz neke druge zemlje.

Sa ruskim partnerima su, kako je istakao, ugovorene i velike investicije u železničku infrastrukturu, jer je taj vid prevoza budućnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.