NavMenu

VUČIĆ: Za Srbiju od ogromnog značaja gasni ugovor sa Rusijom

Izvor: Tanjug Nedelja, 20.01.2019. 16:31
Komentari
Podeli
Aleksandar Vučić (Foto: Golden Brown/shutterstock.com)Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je da za srpsku ekonomiju poseta ruskog predsednika Vladimira Putina ima veliki značaj.

- Za nas je od presudnog značaja gasni sporazum koji smo postigli i sve detalje utanačili - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da se očekuje da do kraja 2019. bude završen centralni gasovod kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, dužine 402 kilometra, koji će biti deo Turskog toka i njime će biti dopreman ruski gas.

- To će biti od suštinskog infrastrukturnog stratešog značaja za budućnost Srbije, ogromna investicija značajna za industrijalizaciju i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP). Finasiranje će podeliti srpska i ruska strana, videćemo u kom obimu - kazao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju važno i što je ugovoreno proširenje gasnog skladišta Banatski dvor, sa 450 na 750 miliona kubika, jer će uvek moći da se interveniše kada dođe do nestašice tog energenta. Veće nabavke gasa, po njegovim rečima, nisu potrebne samo zbog stanovništva već i za fabrike, koje "strukturalno menjaju izgled zemlje", odnosno podižu njenu vrednost.

Vučić je kazao da je sadašnja potrošnja gasa u Srbiji oko 2,15 milijardi kubika, a da će za nekoliko godina biti 3,5 milijardi kubika.

Na pitanje novinara da li postoji bojazan da EU spreči izgradnju gasovoda Turski tok kroz Srbiju, kao što je sprečila i Južni tok, Vučić je kazao da su velike šanse da bude izgrađen taj gasovod jer će njime gas biti dopreman i do članica EU.


- Licemerno bi bilo da se spreči da Srbija dobija ruski gas a istovremeno zemlje EU koriste velike količine tog gasa - rekao je Vučić i naveo da je prošle godine Rusija isporučila više od 200 milijardi kubika gasa zemljama EU, a Srbiji jedan odsto te količine.

On je istakao da je za Srbiju najjeftiniji ruski gas i da ne želi da "plaća reket nikome" da bi Srbija nabavljala skuplji gas iz neke druge zemlje.

Sa ruskim partnerima su, kako je istakao, ugovorene i velike investicije u železničku infrastrukturu, jer je taj vid prevoza budućnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.