NavMenu

Regent Reserve 2013 vinarije Aleksandrović je najbolje crveno vino Srbije za 2018.

Izvor: Vino.rs Petak, 18.01.2019. 11:50
Komentari
Podeli
(Foto: Refat/shutterstock.com)
Kupaža sorti merlo i kaberne Regent Reserve 2013 iz šumadijske Vinarije Aleksandrović proglašena je u izboru Vino.rs za najbolje crveno vino Srbije pušetno u prodaju tokom 2018. godine. Autorski tim koji je stvorio ovo izuzeteno vino čine Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije i agronom, i njegov dugogodišnji enolog Vladan Nikolić.

Božidar Aleksandrović suštinu uspeha ovog vina vidi u tome što je u njega ugrađeno vreme i iskustvo.

- To je ono najbitnije za crvena vina, jer u vinarstvu mnogo toga može da se kupi, ali vreme nikako. Vreme je boci Regenta 2013 donelo sve te mirise, ukuse, suptilnost, eleganciju. Sa druge strane, bitan je potencijal u vinogradu, kao i činjenica da je sve perfektno odrađeno, od momenta berbe pa do tehnologije. Ipak, ono što mene posebno čini optimističnim jeste da su vinogradi sve zreliji, što otvara mogućnost da pravimo sve suptilnija vina. A koliko je određena godina bitna pokazuje podatak da Regent nismo ni pomišljali da radimo iz berbe 2014, dok je onaj iz 2015. godine, koji na tržište izlazi u martu, po našem mišljenju, još bolji. Inače, ako treba da izdvojim još neku berbu Regenta, mislim da je značajan pečat ostavila i 2012. godina.

Vladan Nikolić je kao enolog u priči o Regentu od samog početka, od prve berbe 2007. godine.

- Kad je obavljena prva berba za prvo punjenje vina Regent 2007 pokazalo se da je ovo zapravo izuzetno povoljno područje za uzgoj kaberne sovinjona i merloa. A kako su vinogradi starili, rastao je i potencijal. Vremenom se uvreženo shvatanje da je Šumadija bogom dana za bela vina menjalo i danas sa sigurnošću mogu da tvrdim kako je čak i bolja za crvena vina po pitanju potencijala i kvaliteta, a ono što posebno odlučuje o kvalitetu vina su različite lokacije, tačnije podloga i njeno usklađivanje sa sortom. Ako je sorta, recimo, suviše bujna a podloga izdašna, onda ste u problemu. Ali, kad imaš sve usklađeno na kraju dobiješ bitku i mi sad, posle 12 ili 14 godina, možemo reći da smo upoznali naše vinograde - govori Nikolić, uz napomenu da je blend sorti kaberne i merlo u odnosu pola-pola takav od prve boce Regenta.

Želeli smo da čujemo i nešto o tome kako Regent nastaje u podrumu.

- Kod merloa želimo da izvučemo voćnost i mekoću sorte, dok od kabernea očekujemo više taninske strukture i telo, čime se stvara balans voćnosti i strukture. U tom pogledu se ove sorte savršeno uklapaju, što znači da odnos u kupaži nećemo menjati. U tehnološkom smislu, kaberne sazreva u novom francuskom buretu dve godine, dok merlo to isto vreme provede u starijim buradima kako bi uticaj drveta bio minimalan. Posle se vrši kupaža u neutralnim bačvama u cilju harmonizacije. Kako vinarija sazreva i raste mnogo smo godina potrošili na izučavanje raznih vrsta drveta i na kraju shvatili da ukoliko želiš vrhunski kvalitet moraš upotrebiti vrhunsko drvo, pa smo se opredelili za francuske barike Radu i Vikar.


Pored svog znanja i tehnologije, najbitnija stvar je ipak kakva je godina bila u vinogradu. A 2013. u Šumadiji generalno nije obećavala mnogo, bila je jako vlažna u septembru, dok je u oktobru samo jedna kiša sredinom meseca padala puna tri dana!

- U suštini, imali smo te godine sreće s Regentom. Kada smo posle svih kiša ušli u vinograd zaključak je bio - ako budemo brali, nećemo dobiti ništa. Digli smo ruke od vinograda, ali ubrzo je krenulo pravo miholjsko leto, punih dvadesetak dana, sve dok nismo krenuli s berbom 7. i 8. novembra. I dobili odličan kvalitet grožđa koji se kasnije potvrdio u vinu, za razliku od vinara koji su ranije brali iz straha od bolesti i mana loze. Jednostavno, imali smo hrabrosti i mnogo sreće - kaže Nikolić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.