Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.01.2019.| 16:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: ssguy/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru SAOBRAĆAJ.

Prethodnu godinu na polju investicija u sektoru saobraćaja definitivno je obeležila vest da Republika Srpska prva u regionu Balkana gradi autoput po principu koncesije. Koncesija, kao jedan novi vid finansiranja izgradnje autoputeva u RS, dodeljena je Kinezima na period od 33 godine za autoput Banjaluka - Prijedor.

Sudeći po najavama, to neće biti jedina deonica autoputa za koju će biti dodeljena koncesija, jer su u toku pregovori da se po tom principu gradi deo Koridora 5C kroz RS.

Veliko interesovanje čitalaca, ali uz mnogo polemike i sumnje u realizaciju, izazvao je projekat autoputa Sarajevo-Beograd. Reč je o prvom autoputu koji bi direktno povezao Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a iako još nismo definisali trasu, a kamoli napravili konkretne pomake na tom projektu, Srbija je to prošle godine uradila.

Uprkos skeptičnosti, svesni smo činjenice da bi autoput Sarajevo-Beograd bio izuzetno značajan za ekonomsko povezivanje i stabilnost regiona.

Brzi putevi su opet koncept koji je realniji za postojeći saobraćaj u BiH. Tako je bilo pomaka u relizaciji onog od Sarajeva do Goražda, od Bijeljine do Sokoca, te između Neuma i Stoca.

Kada je reč o deonicama Koridora 5C kroz Federaciju BiH, u prošloj godini se uglavnom radilo na osiguranju novca za projekte na čekanju, a i dalje nije poznat izvođač za vrlo zahtevnu deonicu Počitelj-Zvirovići. S druge strane, RS ne odustaje od namere da u jednom trenutku autoputem izađe na Drinu, i tako se spoji na putnu infrastrukturu Srbije.

Pogledajmo kompletnu listu i šta se najviše čitalo tokom 2018!

Republika Srpska će definitivno da gradi nove deonice autoputa putem koncesije. Prvi koncesioni ugovor potpisan je krajem godine sa kineskom kompanijom SDHS-CSI BH za autoput Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, odnosno prvu fazu od Banjaluke do Prijedora, što je zauzelo visoko prvo mesto na našoj listi čitanosti.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Akhmad Dody Firmansyah1/shutterstock)
Reč je o deonici dugoj 42 kilometra, što je ulaganje vredno skoro 300 mil EUR, a ugovorom je definisano da autoput bude završen za pet godina.

Nakon toga, predviđeno je da RS koncesionaru plaća 32,5 mil EUR godišnje naknade, za raspoloživost autoputa, a taj će novac će, kako je planirano, biti obezbeđen od putarine.

Ako je suditi prema pisanju portala Indikator, Vlada RS je već izabrala i konsultanta za ovaj projekat, a reč je o međunarodnoj advokatskoj kancelariji iz SAD - Hunton Andrews Kurth. Za posao savetovanja u projektu izgradnje autoputa Banjaluka - Prijedor, izabrana firma bi trebalo da dobije 297 mil EUR.

Drugo mesto ide za jedan od najvećih regionalnih infrastrukturnih projekta - autoput Sarajevo-Beograd. Iako još ne postoji usaglašenost oko trase tog autoputa sa ove strane Drine, u godini za nama Srbija je imala konkretnih poteza povodom projekta.

Prvobitno je u septembru potpisan okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije Tasyapi, o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, da bi u decembru bio potpisan ugovor za projektovanje i izgradnju jedne deonice te saobraćajnice u Srbiji - od Sremske Rače do Kuzmina.

Tom prilikom ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd trebalo da počne 2020. godine.

I Federacija BiH nastavlja da gradi svoje deonice autoputeva, ali daleko sporije od očekivane dinamike. Na trećoj poziciji našao se, dakle, Koridor 5C, iako nije bilo završetaka i zvaničnih otvaranja novih deonica.

Zvanične najave za početak novih radova bilo je za poddeonicu Buna-Počitelj, za šta je zadužena firma Hering. U nekoliko navrata su raspisani tenderi za određene deonice, među kojima je i Počitelj-Zvirovići na koju se čeka godinama, ali nije bilo informacije o odabranim izvođačima.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)
Poslednji potpisani ugovor sa EBRD-om odnosi se na kreditiranje izgradnje dve deonice autoputa i tunela Ivan na Koridoru 5C, a reč je o poslovima vrednim 180 mil EUR.

Sledeću, četvrtu poziciju drži most i granični prelaz između Bratunca i Ljubovije. Iako ste u 2018. čitali o tome kako je odobreno dodatnih 3,5 mil KM za taj prelaz, te kako se završetak pristupnih puteva za most pod imenom Bratoljub očekuje do sredine 2018, najnovija vest vezano za ovu investiciju je da je objavljen tender za gradnju graničnog prelaza.

UIO BiH raspisala je 11. januara tender za izgradnju ovog prelaza, a procenjena vrednost radova bez PDV-a je 12,39 mil KM.

Da bi uskoro mogla početi gradnja prvih kilometara autoputa Koridora 5C kroz Republiku Srpsku, takođe je izazvalo pažnju čitalaca i pozicioniralo se na peto mesto. RS je još početkom prošle godine osigurala novac za taj projekat kroz kredit EBRD-a, a reč je o 70 mil EUR.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da se pregovara sa kinskim konzorcijumom zainteresovanim da pod koncesijom gradi Koridor 5C od Doboja do Vukosavlja, ali i za gradnju autoputa od Koridora 5C u Vukosavlju do Brčkog.

Naveo je i da je RS dobrim delom završila eksproprijaciju zemljišta za prvu fazu Koridora 5C kroz Republiku Srpsku od Johovca do Rudanke, u dužini od šest kilometara, uključujući izgradnju dve petlje.

Prema najavama iz Autoputeva RS, koncesija za izgradnju deonica Koridora 5C kroz RS mogla bi biti uručena već na proleće 2019.

U nastavku, plan Srpske je da autoput preko Brčkog vodi do Bijeljine i dalje do granice sa Srbijom.

Putovanje od Sarajeva do Goražda u bliskoj budućnosti će se odvijati mnogo brže, jer je prošle godine potpisan ugovor za izgradnju tunela Hranjen, što je prva faza izgradnje brze ceste između ta dva grada. Prvu fazu radova vrednu skoro 82 mil KM izvodi Euro-Asfalt. Ova vest našla se na šestom mestu.

Republika Srpska je prošle godine završila gradnju autoputa 9. januar od Banjaluke do Doboja, otvaranjem deonice Drugovići-Prnjavor u oktobru, i to je sedmoplasirana investicija na listi najčitanijih.

Deonica autoputa 9. januar
Deonica autoputa 9. januar
Dužina autoputa od Banjaluke do Doboja je 72 kilometra i sada se ta deonica prelazi za oko sat vremena.

U godini za nama konačno je počela i gradnja puta Neum-Stolac, i to drži osmu poziciju. Prvi radovi vredni skoro 12 mil KM počeli su u aprilu na deonici Stari Neum-Kiševo-Broćanac. Reč je o projektu od izuzetnog značaja za Neum, jer će izgradnja novog magistralnog puta uveliko olakšati komunikaciju sa ostatkom BiH, naročito u letnjem periodu.

Osim toga, u avgustu je potpisan ugovor za izgradnju tunela Žaba (Hutovo) na putu Neum-Stolac između Cesta FBiH i konzorcijuma Euro-Asfalt i HP Investing. U Cestama FBiH su letos rekli da je završetak celog puta planiran do 2022. godine, a vreme putovanja na ovoj deonici biće upola kraće.

U novembru 2018. završena je i druga faza izgradnje graničnog prelaza Gradiška, što je koštalo ukupno 22,4 mil KM, a na našoj lestvici je deveti. Novi granični prelaz, izmešten iz centra Gradiške, ima šest ulaznih i šest izlaznih traka, 70 parking mesta za teretna motorna vozila na ulazu u BiH i 30 parking mesta za teretna motorna vozila na izlazu iz BiH.

Međutim, da ne bude sve tako idealno, izgrađeni prelaz neće moći u potpunosti da se koristi dok se ne osigura prelaz preko Save. Prisetimo se - za izgradnju međudržavnog mosta na reci Savi kod Gradiške pristigle su tri ponude. Uskoro se očekuje izbor izvođača radova.

Deseto na lestvici smestilo se Sarajevo sa projektima izgradnje Prve i Devete transverzale. Prva transverzala je kao projekat aktuelna od 1979. godine, a u prošloj godini pažnju je svakako privukla vest da bi konačno, nakon višedecenijskog čekanja, mogli početi radovi. To se i obistinilo, pa su radovi na jednoj deonici Prve transverzale krenuli na samom početku 2019.

Na tenderu za izgradnju Devete transverzale, koja treba da spoji Ulice Džemala Bijedića i Safeta Zajke u sarajevskom naselju Alipašin Most, pobedila je kompanija Euro-Asfalt. Vrednost ugovorenog posla je 16 mil KM, a izvođaču je određen rok od 18 meseci za završetak radova, ako bude osiguran kompletan novac.

Zahvaljujući vašoj čitanosti, na jedanaesto mesto dospela je obilaznica oko Brčkog. Krajem septembra je procenjeno da bi ti radovi mogli da budu završeni u predviđenom roku, odnosno u maju 2019. godine.

Vlada Brčko distrikta BiH zajedno sa JP Putevi Brčko realizuje projekat izgradnje obilaznice oko Brčko distrikta na delu od naselja Gredice do naselja Gorice u dužini od 18,6 km. Cilj projekta je izmeštanje tranzitnog saobraćaja s postojećeg magistralnog puta koja prolazi kroz centar grada.

Projekat Zelenog mosta u Banjaluci
Projekat Zelenog mosta u Banjaluci
Na dvanaesto mesto ovogodišnje liste najčitanijih dospeo je banjalučki Zeleni most. Njegova izgradnja je počela sredinom prošle godine, a izvođač je konzorcijum na čelu sa preduzećem Prijedorputevi. Novi most, koji će spojiti naselja Obilićevo i Kočićev venac, biće dužine 80 metara i širine 14 metara. Trebalo bi da zameni postojeću konstrukciju koja je, zbog dotrajalosti, prošle godine zatvorena za saobraćaj motornih vozila.

Na aerodromu Sarajevo u toku je realizacija jedne od najvećih investicija u istoriji tog aerodroma. Reč je o modernizaciji i proširenju Terminala B i izgradnji operativnog centra, a radove je na jesen prošle godine počela sarajevska firma ANS Drive. To je ujedno trinaesta najčitanija investicija.

Prošle godine potpisan je ugovor i za izgradnju Zeničke obilaznice, od Donje Gračanice do ulaska u tunel Zenica, i to je četrnaesta najčitanija investicija. Reč je o poddeonici autoputa na Koridoru 5C, a ugovor je potpisan sa turskom kompanijom koja će izvoditi radove vredne 67 mil EUR.

Na petnaesto mesto naše liste dospeo je brzi put od Bijeljine do Sokoca. Napravljeni su pomaci, pa je Institut za građevinarstvo dobio posao projektovanja tog brzog puta. Rok za izgradu glavnog projekta je godinu dana. Za ovaj put je moguća fazna gradnja, a način finansiranja znaće se nakon izrade projekta.

Vožnja putem od Foče do Tjentišta biće bar malo prijatnija, ako se u skorijem periodu sprovede planirana rekonstrukcija. Vrednost celog projekta je 10 mil EUR, a Srbija je prošle godine za te namene uplatila 2,5 mil EUR, što se našlo na šesnaestom mestu.

Ni na sedamnaestoj poziciji nismo otišli dalje od Foče, jer se ponovo pokrenula priča o prioritetu gradnje puta do Šćepan Polja na granici sa Crnom Gorom. Da li su tačne najave da će ova saobraćajnica biti uvrštena u plan preduzeća Putevi RS za ovu godinu, te da li će EBRD finansirati ovaj projekt, ostaje da vidimo.

Sljedeću, osamnaestu poziciju zauzela je vest da su Turci potvrdili da žele da grade aerodrom, golf terene, klinički centar i druge sadržaje na Vlašiću, u okviru Eko zone Korićani, u šta su spremni da ulože čak 4,2 mlrd EUR, dok devetnaestu drži aviokompanija FlyBosnia koja je prošle godine počela letove za Sarajevo. Ipak, prvi komercijalni let očekuje se 31. januara 2019.

Prošle godine je počela i izgradnja novog graničnog prelaza između Trebinja i Dubrovnika, što je po vašoj čitanosti dvadeseto na lestvici.

Na listi od 27 najčitanijih investicija u oblasti saobraćaja smestili su se novootvoreni most Avenija-Sutina u Mostaru, banjalučki aerodrom sa ulaganjem u kargo centar, kompanija Interšped Logistics koja želi da gradi logističko-distributivni centar u Sarajevu, potom tuzlanski aerodrom koji ima ambicije da od ove godine počne samostalno da funkcioniše bez budžetske ili subvencionisane pomoći. Odmah iza njega ide Aerodom Bihać koji je najavio da do kraja 2018. kreće izgradnja testnog dela piste, što se nije desilo jer je tender poništen. Listu zatvara vest da IPSA Institut radi idejni projekat brze ceste Ključ-Bihać-granica sa Hrvatskom, te tender za izgradnju deonice Vlakovo-Mostarsko raskršće, odnosno za dovršetak poslednje deonice Sarajevske zaobilaznice, što je investicija vredna oko 21 mil KM.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA?


Tagovi:
SDHS CSI BH
Hunton Andrews Kurth
retrospektiva 2018
retrospektiva saobraćaj 2018
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2018
retrospektiva
retrospektiva saobraćaj
autoput Banjaluka Prijdor Novi Grad
izgradnja autoputa Banjaluka Prijedor
koncesija za autoput Banjaluka Prijedor
koncesije za gradnju autoputeva
autoput Sarajevo Beograd
izgradnja autoputa Sarajevo Beograd
deonica Sremska Rača Kuzmin
Koridor 5c kroz FBiH
Koridor 5c kroz RS
deonice Koridora 5c kroz RS
dionica Doboj Vukosavlje
deonica Vukosavlje Brčko
autoput Brčko Bijeljina
most i granični prelaz Bratunac Ljubovija
most Bratoljub
izgradnja graničnog prelaza Bratunac Ljubovija
gradnja autoputeva u BiH
brze ceste u BiH
brzi putevi u BiH
brzi put Goražde Sarajevo
tunel Hranjen
brzi put Neum Stolac
tunel Žaba Hutovo
deonica Stari Neum Kiševo Broćanac
brzi put Bijeljina Sokolac
poddeonica Buna Počitelj
deonica Počitelj Zvirovići
most Počitelj
tunel Ivan
dionica autoputa Drugovići Prnjavor
autoput Banjaluka Doboj
autoput 9 januar
granični prelaz Gradiška
GP Gradiška
izgradnja graničnog prelaza Gradiška
most na Savi kod Gradiške
Prva transverzala
Deveta transverzala
obilaznica oko Brčkog
obilaznica Brčko
Zeleni most banjaluka
izgradnja Zelenog mosta u Banjaluci
Terminal B aerodroma Sarajevo
modernizacija Terminala B aerodroma Sarajevo
Zenička obilaznica
obilaznica oko Zenice
Donja Gračanica tunel Zenica
put Foča Tjentište
put Foča Stjepan Polje
letovi iz Sarajeva
Eko zona Korićani
granični prelaz Trebinje Dubrovnik
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE