Izvor: Klix | Četvrtak, 17.01.2019.| 16:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

ŠAROVIĆ: Priština prihvatila zahtev BiH za pregovore o ukidanju odluke o taksama

Mirko Šarović (Foto: vijeceministara.gov.ba)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za Klix da je kosovska strana, na zahtev Bosne i Hercegovine, prihvatila bilateralne pregovore o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100% na robu iz BiH.

U toku su, kaže, intenzivne pripreme za bilateralne sastanke na ekspertskom nivou kako bi se došlo do adekvatnog rešenja i spriečile daljnje posledice izazvane spornim prištinskim merama.

- Ne možemo predvideti ishod, ali važno je da smo uspeli da otovrimo pregovore na ekspertskom nivou. Umesto da uvodimo kontramere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rešavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike koji poslednjih meseci ne mogu da izvoze u skladu s pravilima slobodne trgovine i sprečimo daljnje štete - rekao je Šarović za Klix.

Inače, Bosna i Hercegovina oštećena je za najmanje 4,5 mil USD otkako je Priština uvela takse na proizvode iz te zemlje.

Kosovski ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli izjavio je u sredu da se ne može odbiti zahtev SAD-a za ukidanje carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vlada Kosova je početkom novembra usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mera podrazumevala je taksu od 10% na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a poreklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100% na robu iz BiH i Srbije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je kako direktna šteta u Srbiji od uvođenja taksi Kosova iznosi čak 34,6 mil EUR, dok je indirektna šteta mnogo veća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.