Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 17.01.2019.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ponovo se pokreće reciklažni centar u Žablju - GIZ donirao opštini vozilo za sakupljanje otpada

Ilustracija (Foto: dogi/shutterstock.com)
Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ donirala je Opštini Žabalj vozilo za sakupljanje otpada. Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović svečano je uručio ključeve tog kamiona predsedniku opštine Čedomiru Božiću.

Kamion za sakupljanje otpada, kao i 1.080 kanti za primarnu separaciju otpada za domaćinstva u opštini Žabalj, obezbeđeni su u okviru projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena", koji realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ.

Predstavnik te organizacije Klaus Šmit rekao je da rade u ime nemačke vlade, koja je već godinama najveći donator u Srbiji.

- Želimo da podržimo opštinu Žabalj ovim kamionom, zbog toga što smatramo da je veoma interesantno što ona ima reciklažni centar - kazao je Šmit.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Filip Abramović istakao je da je jedan od glavnih ciljeva tog ministarstva rešavanje pitanja adekvatnog upravljanja otpadom i otpadnim vodama, i da teže tome da se na svaki način omogući i stvori prvo zakonska, a zatim i strateška atmosfera, kao i okviri za adekvatno uspostavljanje i uređenje tog sistema, pa da se onda konkretno pomogne svim opštinama u Srbiji u realizaciji.

Pitanje separacije, uklanjanja i zbrinjavanja komunalnog otpada jedno je od najznačajnijih pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama, a svaka konkretna pomoć lokalnim samoupravama čini pomak u kvalitetu života građana i još jedan korak ka uređenijem boljem stanju životne sredine Srbije, poručuju iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić kaže da ta lokalna samouprava nastoji da unapredi svaki segment društva, pa i da pospeši zaštitu životne sredine.

Vozilom za sakupljanje otpada zapremine 18 kubnih metara, stvoreni su preduslovi za uvođenje primarne separacije otpada iz domaćinstava i ponovno pokretanje rada opštinskog reciklažnog centra, uz ekonomsko osnaživanje i unapređenje socijalnog položaja neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina i ugroženih grupa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.