Izvor: Novosti | Četvrtak, 17.01.2019.| 08:57

Srbija će biti izuzeta iz propisanih kvota EU za izvoz čelika

(Foto: Zhao jian kang/shutterstock)
Zemlje članice Evropske Unije podržale predlog za uvođenje konačnih zaštitnih mera za uvoz čelika. Još se čeka konačna potvrda Evropske komisije da verifikuje odluku

Srbija najverovatnije neće dobiti propisane kvote za izvoz čelika. Zemlje članice EU podržale su u sredu (15. januara 2019.) predlog Evropske komisije za uvođenje konačnih zaštitnih mera za uvoz čelika na tržište EU, na osnovu privremenih mera koje su na snazi od jula prošle godine, iz kojih je Srbija bila izuzeta.

Evropska komisija će sada utanačiti poslednje detalje i doneti krajnju odluku da bi konačne mere mogle da stupe na snagu početkom februara. One će ostati na snazi do jula 2021. godine. Ukoliko sve ostane po starom, onda neće biti bojazni da će biti ograničen izvoz iz smederevske Železare, koja je drugi najveći eksporter iz Srbije, sa više od 600 mil EUR prodate robe u prošloj godini.

- Evropska komisija pozdravlja podršku koju je dobila od država članica za svoj plan da uvede definitivne zaštitne mere na uvoz čelika. Ove mere su namenjene zaštiti evropskih proizvođača čelika od drugih proizvođača širom sveta posle uvođenja jednostranih mera SAD koje ograničavaju uvoz čelika na američko tržište. Definitivne mere imaju za cilj očuvanje tradicionalnih trgovinskih tokova - istakli su u Evropskoj komisiji za Novosti.

U Briselu su za taj list naglasili da zaštitne mere ciljaju tačno definisanu listu proizvoda od čelika, bez obzira na njihovo poreklo, i da se time uspostavlja ravnoteža između interesa evropskih proizvođača i korisnika. Evropska komisija je prethodno dostavila plan Svetskoj trgovinskoj organizaciji na osnovu koga su letos uvedene privremene mere sa kvotama od kojih je Srbija bila oslobođena i koje su sada potvrdile zemlje članice.

- U potpunosti smo svesni zabrinutosti srpskih vlasti po ovom pitanju - rekli su u Evropskoj komisiji.

Mere će se za one zemlje na koje će se ubuduće odnositi ova odluka primenjivati u slučaju prekoračenja tradicionalnog nivoa trgovine sa tarifama u visini od 25%. Izostavljanje Srbije iz sistema kvota veoma je značajno za našu zemlju, naročito zbog rada smederevske Železare.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.