Izvor: Tanjug | Sreda, 16.01.2019.| 19:31

CERN razvija super-akcelerator, 10 puta jači od postojećeg

(Foto: Dominionart/ shutterstock.com)
Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN) planira razvoj novog akceleratora čestica koji je skoro četiri puta duži od postojećeg i čak deset puta jači, javlja BBC.

U dokumentu CERN-a je ponuđeno nekoliko idejnih rešenja za izgled "Budućeg cirkularnog akceleratora" (FCC) obima 100 km, koji bi, zavisno od tipa akceleratora, koštao između devet i 21 mlrd EUR, a počeo bi sa radom 2050. godine.

Više od 150 univerziteta i naučnih instituta predložilo je razvoj FCC-a, kao naslednika postojećeg akceleratora (LHC) za sudar protona koji je 2008. godine počeo sa radom.

LHC, najveći stroj koji su ljudi ikada sagradili, smešten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve.

Naučnici predviđaju da će LHC, koji je pomogao naučnicima u otkrivanju elementarne čestice "Higsov bozon", nastaviti sa radom do 2036-2040. godine, prenosi Rojters.

- Svaka velika mašina u budućnosti će biti globalna mašina - tvrdi Arno Mardolije, šef CERN-ovog odeljenja za odnose sa medijima.

- Niko ne očekuje da ćemo izgraditi dva 100 km dugačka akceleratora u narednih 20 godina, tako da, ako se jedan izgradi u Kini, možda će Evropa uraditi nešto drugo - dodaje on.

Najnoviji plan CERN-a je, ocenjuje Rojters, deo utakmice koja se vodi na međunarodnoj sceni, budući da je većina vodećih svetskih ekonomija, poput Kine, Japana, SAD i Evrope, zainteresovana za to da budu domaćini naslednika LHC-a.

Naime, kineski naučnici su u novembru prošle godine predstavili plan za razvoj sopstvenog akceleratora od 100 km, a očekuje se da će Japan u martu doneti odluku o razvoju svog akceleratora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.