NavMenu

Ruske kompanije u Srbiju od 2010. uložile oko 1,6 mlrd EUR - Dolazak Putina šansa da se privuku nove investicije

Izvor: Tanjug Sreda, 16.01.2019. 17:38
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Ruske kompanije investirale su u Srbiju od 2010. godine oko 1,6 mlrd EUR, po čemu su se svrstale u pet najvećih investitora, a predstojeća poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji može da doprinese tome da se Ruska Federacija u budućnosti još bolje pozicionira kao investitor u Srbiji, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

On je rekao da je poseta važna i zbog saradnje i podsticaja kada je u pitanju obezbeđivanje gasa prevashodno za domaću industrijsku proizvodnju.

- Da bismo obezbedili gas, jako su nam bitni dobri odnosi sa Rusijom i saglasnost da pod najpovoljnijim uslovima obezbedimo gas za Srbiju, domaću industrijsku proizvodnju. Verujem da će ova poseta biti podsticaj više da što pre dođemo do dogovora i rešenja koje je za Srbiju preko potrebno - rekao je Stevanović Tanjugu.

Rusija važno tržište

Govoreći o ekonomskim odnosima, Stevanović je podsetio da je Srbija još uvek energetski zavisna zemlja, a industrijska proizvodnja raste iz godine u godinu. Kada je reč o investicijama, on kaže da je poseta i u tom kontekstu važna, da bi dala doprinos da se taj nivo i vrednost poveća i da vrednost ruskih investicija u budućnosti dobije na značaju i obimu.

- Očekujemo da poseta predsednika Putina dodatno unapredi i podigne veoma dobru saradnju, i pre svega dobre političke, ekonomske i sve druge odnose koje Srbija ima s Rusijom - rekao je Stevanović.

On je ukazao da je RF za srpske proizvođače važno tržište, jer 99% proizvoda iz Srbije odlazi u tu zemlju pod najpovoljnijim uslovima. Što se tiče robne razmene, Stevanović kaže da deficit Srbija beleži upravo zbog energetske zavisnosti, jer su najveća stavka u ukupnom uvozu gas i nafta.

- Za nas je jako važan, i time ćemo se delimično baviti kroz ovu posetu, potencijal koji Srbija ima u kontekstu privatizacije, jer su kompanije iz petrohemijskog kompleksa ostale kao još jedan veliki zalogaj u portfelju Ministarstva privrede - istakao je Stevanović.

Možda takođe oni tu prepoznaju interes i dodatno ih ohrabrimo da dođu, urade akvizicije, da nađu svoj interes. Zato će efekti ove posete i za srpsku i rusku stranu biti značajni i prepoznatljivi, rekao je Stevanović.

Potpisivanje 21 sporazuma

Budući da je predviđeno potpisivanje 21 sporazuma, jedan memorandum će potpisati predstavnici Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Ruske federacije. On se odnosi na lokalizaciju ruske industrijske proizvodnje u Srbiji, i to će biti prvi korak u dodatnom stimulisanju ruske industrije da se pozicionira i investira u Srbiji, rekao je državni sekretar.

- Ruska Federacija prepoznaje svoj interes u Srbiji i želi da se kao investitor dodatno još bolje pozicionira. Takođe, oni prepoznaju i vrednost bilateralnih sporazuma koje Srbija ima sa potpisnicama CEFTA sporazuma, Turskom i nekim drugim zemljama. Možda i tu prepozna šansu za plasman proizvoda pod povoljnim uslovima na ta tržista, samostalno ili zajedno sa srpskim kompanijama. Sa aspekta Ministarstva privrede, poseta Putina biće uspešna i verujem da ćemo u narednom periodu baštiniti plodove ove posete - rekao je Stevanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.