Izvor: Radio 021 | Sreda, 16.01.2019.| 15:50

Posao izrade Generalnog plana novog mosta preko Dunava u Novom Sadu dodeljen za 24,6 miliona dinara

Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)
Za izradu generalnog plana s prethodnom studijom opravdanosti novog novosadskog mosta preko Dunava, u nastavku Bulevara Evrope, biće izdvojeno 24,6 miliona dinara. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) dodelila je ugovor beogradskoj kompaniji DB inženjering, koja će posao obaviti zajedno sa MHM Projektom iz Novog Sada, beogradskim preduzećem Geom, te Gradis biroom za projektovanje i Ponting inženjerskim biroom iz Maribora.

Ove kompanije imaju rok od 140 dana da isporuče tehničku dokumentaciju za most koji se u planovima razvoja Novog Sada pominje više od pola veka.

Generalni projekat trebalo bi da načelno odredi budući izgled mosta, koji će spojiti Novi Sad i Sremsku Kamenicu. Do sada je most u urbanističkim planovima bio nalik Mostu slobode, ali je UGZI u konkursnoj dokumentaciji tražio od projektanta da budući objekat ne liči ni na jedan postojeći most u Novom Sadu.

Trasa za budući most prolaziće između sadašnjih kasarni Vojske Srbije, zbog čega se od projektanta zahteva da pribavi uslove od Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, kao i od Direkcije za vodne puteve. Most će na bačkoj strani grada biti povezan sa budućim krakom Bulevara Evrope, a na sremskoj strani sa Karađorđevom ulicom i državnim putem 119.

Početak gradnje novog mosta ne predviđa se pre polovine naredne decenije, a po nekim procenama u izgradnju objekta može da se krene tek 2030. godine.

Procenjena vrednost gradnje je u visini i do polovine godišnjeg budžeta Grada, odnosno oko 50 do 60 mil EUR bez pristupnih saobraćajnica, tako da je upitno kako bi Novi Sad finansirao njegovu gradnju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.