NavMenu

Posao izrade Generalnog plana novog mosta preko Dunava u Novom Sadu dodeljen za 24,6 miliona dinara

Izvor: Radio 021 Sreda, 16.01.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Za izradu generalnog plana s prethodnom studijom opravdanosti novog novosadskog mosta preko Dunava, u nastavku Bulevara Evrope, biće izdvojeno 24,6 miliona dinara. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) dodelila je ugovor beogradskoj kompaniji DB inženjering, koja će posao obaviti zajedno sa MHM Projektom iz Novog Sada, beogradskim preduzećem Geom, te Gradis biroom za projektovanje i Ponting inženjerskim biroom iz Maribora.

Ove kompanije imaju rok od 140 dana da isporuče tehničku dokumentaciju za most koji se u planovima razvoja Novog Sada pominje više od pola veka.

Generalni projekat trebalo bi da načelno odredi budući izgled mosta, koji će spojiti Novi Sad i Sremsku Kamenicu. Do sada je most u urbanističkim planovima bio nalik Mostu slobode, ali je UGZI u konkursnoj dokumentaciji tražio od projektanta da budući objekat ne liči ni na jedan postojeći most u Novom Sadu.

Trasa za budući most prolaziće između sadašnjih kasarni Vojske Srbije, zbog čega se od projektanta zahteva da pribavi uslove od Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, kao i od Direkcije za vodne puteve. Most će na bačkoj strani grada biti povezan sa budućim krakom Bulevara Evrope, a na sremskoj strani sa Karađorđevom ulicom i državnim putem 119.

Početak gradnje novog mosta ne predviđa se pre polovine naredne decenije, a po nekim procenama u izgradnju objekta može da se krene tek 2030. godine.

Procenjena vrednost gradnje je u visini i do polovine godišnjeg budžeta Grada, odnosno oko 50 do 60 mil EUR bez pristupnih saobraćajnica, tako da je upitno kako bi Novi Sad finansirao njegovu gradnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.