NavMenu

Srpski doktor izvodi revolucionarne operacije - Presađivanje materice uz pomoć robota

Izvor: Blic Utorak, 15.01.2019. 19:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Doktor Milan Milenković deo je hirurškog tima koji presađuje materice i učestvovao je prošle godine u nesvakidašnjoj operaciji kada je žena iz Srbije donirala matericu sestri bliznakinji.

Milenković živi na relaciji Švedska-Srbija, kod nas ovaj zahvat obavlja "klasičnom" metodom, dok u Švedskoj za to ima - robota.

- Prvu seriju koju smo uradili u Geteburgu, devet pacijentkinja, uradili smo klasičnim rezom - dvadesetak centimetara od pubične kosti ka grudnoj. Onda se radi klasična operacija, koja je trajala 10-12 sati i sam oporavak je duži kada je veliki rez - objašnjava ginekolog sa Univerziteta u Stokholmu, član švedsko-srpskog tima za presađivanje materice, dr Milenković.

Doktor kaže da su operaciju drugoj grupi pacijentkinja obavili pomoću - robota.

Robot omogućava brži oporavak

Naime, kako je ispričao u jutarnjem programu TV Prva, tim robotom se upravlja pomoću džojstika, lekar može da bude i udaljen od pacijenta, a prednost je što se prave znatno manji rezovi koji omogućavaju brži oporavak. Takođe, operacija traje oko sat, sat i po kraće, i značajno je manje traumatična za donora.

Iako to nije praksa, u teoriji robot omogućava operatoru da bude i na različitom kontinentu u odnosu na pacijenta, a ne mora ni da bude u sterilnim uslovima.

- Glavni operator ne mora da bude sterilan, može da pije kafu, a da se radi na metar, dva, tri - kaže doktor i korišćenje džojstika poredi sa dečjim video-igrama.

U Srbiji nema takvog robota, ali nakon jedne izvedene transplantacije materice u našoj zemlji, dr Milenković, zajedno sa saradnikom doktorom Miroslavom Đorđevićem, radi na selekciji pacijenata, kako bi se ta praksa nastavila, ali klasičnim rezom.

Dečak rođen iz tetkine materice


Dr Milenković pričao je i o pacijentkinji koja je matericu dobila od svoje sestre bliznakinje. Ta transplantacija obavljena je u martu 2017, a pacijentkinja već ima i sina.

- Beba ima šest meseci, ja sam je video pre nekoliko dana, beba je dobro, lepo se razvija. Par ima još desetak embriona koji su zamrznuti u Stokholmu.

Lekar objašnjava da je slučaj ove majke veoma povoljan jer ona ne mora da pije lekove koji sprečavaju da telo odbaci organ, jer je donor njena jednojajčana bliznakinja, te će moći i da zadrži organ.

On je pomenuo i primer žene kojoj je matericu donirala majka.

- Kada ona rodi jedno ili dvoje dece, onda ćemo da odstranimo tu matericu da ona ne bi doživotno uzimala lekove protiv odbacivanja, jer oni imaju svoj rizik.

Priprema traje najmanje godinu dana

Doktor je objasnio i kako funkcioniše čitav proces pre nego što pacijent legne na operacioni sto.

- Prvo počne selekcija. Mi, recimo, danas odlučimo da uradimo transplantaciju, to će biti za godinu, godinu i po dana. Prvo nađemo donora, da vidimo da li su oni podudarni, kakva će biti imunosupresija, da im objasnimo sve kako to izgleda. Cela porodica mora da podrži taj projekat da bi to uspelo.

Pre transplantacije se uradi vantelesna oplodnja, embrioni se zamrznu i oko šest meseci nakon presađivanja organa, kada se sve "primilo" embrioni se vraćaju, kaže doktor.


Na konstataciju da se nikad ne zna da li će vantelesna uspeti, doktor Milenković kaže da se u ovom slučaju pokazao stoprocentni uspeh - sve pacijentkinje su posle transplantacije ostale trudne. Prednost je što su sve žene i njihove jajne ćelije mlade. U slučaju nešto starijih žena, one imaju mogućnost da uzmu jajnu ćeliju od nekog drugog.

Jedan od uslova za donora materice jeste da ne bude starija od 65 godina, i zanimljivo je upravo to da prva žena koja je postala majka pomoću ovog presađenog organa, matericu je dobila od žene koja je imala 62 godine. Starija materica malo povećava rizik, ali funkcioniše.

Ljudski faktor u medicini najvažniji


Upitan koliko se razlikuju lekari u inostranstvu od onih u Srbiji, kao i pristup poslu, način razmišljanja, u kontekstu činjenice da domaći lekari imaju manje novčanih sredstava za rad, on kaže:

- Sistem je bolji. Stvar je u organizaciji, u ekonomiji i ti ljudi hoće da naprave sistem. I mi bi mogli da napravimo sistem. Političari moraju da odluče da reformišu zdravstvo, bez toga ne može ništa da se radi. Mora neko to da zna da radi, to je komplikovan i dugotrajan proces, mora da se ulaže u znanje.

Ipak, on smatra da tehnologija nije uvek presudna, imajući u vidu da je u Srbiji transplantacija rađena klasično i da je nakon toga došlo do trudnoće, a da je u Kini korišćen robot pri zahvatu, a da oni idalje nisu dobili trudnoću.

- I dalje je ljudski faktor u medicini nešto najvažnije. Neophodno je ulagati u ljude - zaključio je dr Milan Milenković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.