NavMenu

SAD tražile od Prištine da ukine namet od 100% na proizvode iz centralne Srbije - Ako ne bude sporazuma, takse i do 2022?

Izvor: Tanjug Sreda, 16.01.2019. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da su SAD zvanično zatražile od Prištine da ukine nametnute takse od 100% na proizvode iz centralne Srbije. On je ponovio da se to neće dogoditi dok se ne postigne sporazum, kojim će Srbija priznati kosovsku nezavisnost.

Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta.

- Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtev. Međutim, oni su svesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove - rekao je Haradinaj nakon sednice vlade.

Uprkos američkom zahtevu i zaprećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao priznavanjem kosovske nezavisnosti od Srbije.

Dosadašnji trogodišnji dijalog, koji su Beograd i Priština vodili u Briselu, Haradinaj je nazvao "cirkusom" i dodao da do sada postignuti efekti nisu vredni vraćanja taksa na stari nivo. Ponovio je da je Priština spremna da danas suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sprazum.


- Nema toga što bi moglo da zameni sporazum. Ali pre nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvatni, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi i jeste potpisivanje sporazuma o priznanju kosovske nezavisnosti - rekao je Haradinaj.

Očekuje, kaže, da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

- Ako obe zemlje ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno - rekao je Haradinaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.