Izvor: eKapija | Utorak, 15.01.2019.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja Užica i Bajine Bašte u oblasti poljoprivrede - Organski proizvodi sve traženiji

(Foto: sezer66/shutterstock.com)
Organska proizvodnja poljoprivrednih proizvoda sve je zastupljenija u evropskim državama. U Srbiji ona takođe izaziva interesovanje. U tom cilju, Grad Užice ponudio je saradnju opštini Bajina Bašta u zajedničkom poslu u vezi sa proizvodnjom organske hrane, piše portal Drina info.

Gradski većnik Užica Marko Stevanović, zadužen za poljoprivredu, sa profesorom Nikolom Bajićem i Milomirom Stanojčićem, direktorom Centra za organsku proizvodnju i proizvođačem organske hrane, posetio je bajinobaštansku opštinu gde su ih primili predsednik opštine Radomir Filipović sa predstavnicima Službe za poljoprivredu Anom Ilijašević i Jovanom Milićem i odbornikom Sinišom Spasojevićem.

- Dogovorili smo se da opštinu Bajina Bašta na predstojećem sajmu poljoprivrede u nemačkom gradu Nirnbergu predstavlja pet proizvođača organske hrane. To je veliki sajam, verovatno najveći u Evropi kad je u pitanju organska proizvodnja. Zauzima pet puta veći prostor u odnosu na naš najveći Novosadski sajam – kaže Marko Stevanović.

Prema dogovoru je pokrenuta inicijativa da se u Bajinoj Bašti postave dve tezge na kojima će se prodavati isključivo proizvodi organskog porekla.

- Izložili smo neke naše ideje u vezi sa organskom poljoprivredom koje bi mogle da koriste proizvođačima iz bajinobaštanskog kraja. Za organsku proizvodnju potrebno je edukovati njihove nosioce. Predložili smo da 15 proizvođača uzme učešće u Zimskoj školi za poljoprivredu pod nazivom "Kako oživeti selo" koja će se šestu godinu uzastopno održati u Požegi. Sve naše ideje predsednik Filipović je podržao – kaže profesor Nikola Bajić.

On je istakao da država povećava sredstva za subvencije i da je to velika prilika da ih mladi poljoprivrednici dobiju na korišćenje i tako postanu robni proizvođači.

Time se želi zadržavanje mladih na selu i postepen povratak onih koji su otišli u grad u potrazi za poslom, navodi portal Drina info.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.