Izvor: Novosti | Utorak, 15.01.2019.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ove godine manji rod voća od i do 8% zbog loše zaštite u 2018. - Najviše podbacile maline i šljive

Rod voća će ove godine biti manji od 5 do 8% jer 2018. godine zbog niskih cena nije primenjena neophodna zaštita, pre svega malina i šljiva, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

On je agenciji Beta kazao da smanjen rod ima i jednu dobru stranu za proizvođače, a to je da cene mogu biti veće nego prošle godine.

- Ukupan rod voća u 2018. godini bio je, kako se procenjuje, oko 1,4 miliona tona, od čega je izvezeno oko 45% i ostvaren devizni priliv od oko 600 mil USD - rekao je Keserović.

Voćarstvo je, prema njegovim rečima, perspektivna grana poljoprivrede, jer se među deset poljoprivrednih proizvoda koji se najviše izvoze nalaze tri vrste voća.

- Malina je na trećem mestu, jabuka je na četvrtom-petom, višnja na sedmom-osmom, a breskva na 11-12. mestu liste najviše izvezenih poljoprivrednih proizvoda - rekao je Keserović.

Dodao je da su od 72 poljoprivredne zadruge, čak 21 odlučile da se bave proizvodnjom i preradom voća i dobile podsticajna sredstva.

Keserović je ocenio da Srbija nije iskoristila sve potencijale za uzgoj voća i da bi trebalo da širi zasade krupnoplodne višnje koja može da se izvozi u smrznutom stanju, trešnje koja je u deficitu u Evropi, lešnika, oraha i borovnice, prenosi Tanjug.

On je kazao da treba utvrditi i zašto je slab izvoz suve šljive jer ukupne količine "ne prelaze one koje su izvožene u kneževini Srbiji", a to je od 3.000 do 4.000 tona.

Suva šljiva se, kako je rekao, sada najviše izvozi u SAD i Francusku, a iz nepoznatog razloga je izgubljeno evropsko tržište.

- Trebalo bi utvrditi šta je razlog za mali izvoz suve šljive u evropske zemlje, može biti da tehnologija sušenja nije u skladu sa propisima tih zemalja - rekao je Keserović.

Istakao je da vremenski uslovi za sada pogoduju voću jer je hladno i neće ranije nego što treba pokrenuti vegetaciju kao toplo vreme u januaru prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.