NavMenu

Vantelesna o trošku RFZO u 11 klinika, na listi i 61 novi lek

Izvor: Blic Ponedeljak, 14.01.2019. 14:24
Komentari
Podeli
(Foto: EM Karuna/shutterstock.com)
Na novoj listi lekova koju je formirao RFZO naći će se 61 novi lek, kaže direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić.

Na listi lekova naći će se terapijske alternative lekova za kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i reumatološka oboljenja.

- Na listi se nalaze i inovativni lekovi za pacijente koji boluju od psorijazuje i metastaskog melanoma, a koji su BRAF pozitivni - rekla je Škordić za RTS, prenosi Blic.

Ona napominje da se očekuje da i Vlada usvoji novu listu i dodaje:

- Država planira i da ove godine sklopi ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se uradi vantelesna oplodnja. Javni poziv klinikama otvoren je do 31. januara.

Prema rečima direktorke, o trošku Fonda je 2015. godine na vantelesnu upućeno 1.700 žena, a 2018. oko 3.800.
Radojević Škodrić je ukazala i da je u 2018. prvi put omogućeno da se o trošku države zamrzne šest embriona sa rokom čuvanja od pet godina.

- Druga značajna stvar je da i oni koji su dobili prvo dete iz vantelesne mogu da apliciraju i za drugo dete na isti način - navodi direktorka Fonda.

Škodrićeva kaže i da će ove godine biti donet i novi pravilnik za lečenje u inostranstvu.

- U pravilniku će biti i indikacije i bolesti koje do sada nisu mogli da se leče u inostranstvu. Biće omogućeno i da se van Srbije rade i neke genetske analize.

Direktorka Fonda navodi da je krajem novembra otvoren kontakt-centar u kom građani mogu da saznaju svoja svoja prava o zdravstvenom osiguranju.

Broj za sve informacije je 0700 333 443 (po ceni lokalnog poziva) i 011 735 0900 za pozive preko mobilnih mreža i iz inostranstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.