Izvor: eKapija | Ponedeljak, 14.01.2019.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra iznosile 11,2 mlrd EUR

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 11,2 mlrd EUR. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 168% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8.854 mil EUR, što predstavlja njihov najviši nivo na kraju jedne godine od kada se na ovaj način prate podaci (od 2000. godine).

Bruto devizne rezerve su u decembru smanjene za 364,7 mil EUR, dok su neto devizne rezerve smanjene za 867 mil EUR, pre svega kao rezultat značajnog smanjenja deviznih obaveza od strane države – i na domaćem i na međunarodnom tržištu (ukupno oko milion evra), a u ambijentu ostvarenih dobrih fiskalnih rezultata u 2018. godini. Odlivi su ostvareni za izmirenje obaveza po osnovu deviznih hartija od vrednosti na domaćem tržištu (73,7 mil EUR), neto razduženja po deviznim kreditima (37,4 mil EUR), kao i po osnovu dospeća dolarske evroobveznice Srbija 2018 (905,8 mil EUR), koje je najavljivano i za koje su devizna sredstva obezbeđivana tokom godine, u najvećoj meri iz dinara, što je doprinelo smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su i po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi sa deviznom obaveznom rezervom i po drugim osnovima ukupno u neto iznosu od 48,4 mil EUR.

Navedeni odlivi iz deviznih rezervi u značajnoj meri pokriveni su povećanjem deviznih rezervi po osnovu pozitivnih efekata tržišnih faktora i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, zatim po osnovu donacija i ostalim osnovima.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 674,7 mil EUR i bio je za 130,9 mil EUR veći nego u prethodnom mesecu. U 2018. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,9 mil EUR.

Dinar je u decembru nominalno ojačao za 0,1% u odnosu na evro, dok je u 2018. godini nominalna aprecijacija dinara prema evru iznosila 0,2%. Tokom decembra su na domaćem deviznom tržištu bili prisutni prvo deprecijacijski, a zatim i aprecijacijski pritisci, pa je NBS, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu na obe strane (i kupovinom i prodajom deviza) i to u istom ukupnom iznosu - po 30 mil EUR. U 2018. godini NBS je intervenisala neto kupovinom 1,5 mil EUR (kupovina 1,8 mlrd EUR i prodaja 255 mil EUR).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE