NavMenu

U crnogorske turističke objekte u 2019. biće uloženo 320 mil EUR

Izvor: seebiz.eu Nedelja, 13.01.2019. 14:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)Ilustracija
Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore zadovoljni su prošlogodišnjom sezonom i po prvi put ostvarenom milijardom evra prihoda od turizma, piše Seebiz.

Kako je kazao resorni ministar Pavle Radulović, izdata su mišljenja za tehničku dokumentaciju za 16 novih hotela u pet primorskih gradova.

- Za sada je procenjena vrednost ulaganja u turističke objekte u ovoj godini 320 mil EUR. Vrlo smo zadovoljni impresivnim rekordima koje smo prošle godine ostvarili na polju turizma, pre svega u prihodima i broju turista, kojih je bilo 2,1 milion, 100 hiljada više nego 2017. godine - kazao je Radulović, a prenosi Pobjeda.

U hotelima, dodao je, prvi put u istoriji crnogorskog turizma, boravilo je milion turista dok je za deset meseci ostvareno četiri miliona noćenja.

- Poseban uspeh je što je letnja sezona završena u novembru, a 25. decembra otvorili smo zimsku sezonu, što znači da je znatno produžena, uglavnom zahvaljujuci velikim turoperatorima. Ponosni smo i na činjenicu da su, što se tiče hotelskih kapaciteta, 51% kategorije četiri i pet zvezdica, što je povećanje od 6% - rekao je Radulović i najavio rast svih parametara ove godine, uzimajući u obzir povećanje smeštajnih kapaciteta, broja destinacija sa kojima je Crna Gora povezana aviosaobraćajem i veće interesovanje turista van glavne sezone.

Strateški cilj je da Crna Gora postane visokokvalitetna celogodišnja destinacija. Ministar smatra da su dobro započeli proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Za legalizaciju se prijavilo 51.000 građana.

- Naš cilj jeste da dobijemo uređeniji prostor od onog koji je trenutno devastiran bespravno sagrađenim objektima. Avionsko snimanje je završeno, a nakon preklapanja podataka sa 3-D orto-foto snimka, katastarskih i podataka o prijavljenim objektima, imaćemo preciznu evidenciju bespravno sagrađenih objekata - istakao je Radulović, koji nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine opštine rešavaju pristigle zahteve za legalizaciju i najavljuje da će im ponuditi tehničku pomoć radi ubrzanja ovog procesa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.