Izvor: Novosti | Nedelja, 13.01.2019.| 17:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Timočka krajina novi Eldorado - Velike svetske kompanije traže bogata nalazišta zlata i bakra

Ilustracija (Foto: Dalton Dingelstad/shutterstock.com)
U Timočkoj krajini, na području koje se među geološkim stručnjacima naziva timočki magmatski kompleks, najveće svetske rudarske kompanije pretražuju svaki pedalj terena u potrazi za bogatim nalazištima bakra i zlata. Ovde su se odavno pozicionirali britansko-australijski konglomerat Rio Tinto, američki Freeport Mcmoran, japanski JOGMEC, kanadske kompanije Dundee i Mundoro, australijski Raiden...

Do sada je, bez sumnje, najveći dobitnik kineski Zijin koji je, uz strateško partnerstvo sa RTB Bor, kupio i kanadski Nevsun, koji je imao istražna prava nad najbogatijim svetskim resursom bakra i zlata - lokalitetom Čukaru peki, gde su, preliminarno, utvrđene rudne rezerve od 15 miliona tona crvenog i skoro 400 tona plemenitog metala, pišu Novosti.

Kanadski Mundoro, u partnerstvu sa američkim Freeportom, koji poseduje i 59,6% istražnih prava u donjem delu ležišta Čukaru peki, za koji se smatra da krije resurse od 14 miliona tona bakra i oko 300 tona zlata, aktivno učestvuje u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac, gde su, na lokalitetu Tilva roš, pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra po toni. Amerikanci, koji su u ovaj projekat uložili 40 mil USD, sa Kanađanima istražuju i lokalitet Bačevica, koji se takođe nalazi u ovom delu Srbije.

Tri rudna lokaliteta na Crnom vrhu, kod Žagubice, sadrže čak 72 tone zlata, pokazala su istraživanja kanadske kompanije Dundee. Ta kompanija je u istraživanje uložila više od 100 mil USD i utvrđeno je da u rudi na lokalitetima Bigar hil, Korkan i Kraku pešter ima približno 72 tone zlata, a nova istraživanja pokazuju povećanje klasifikacije.

Mundoro ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde, u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC), obavlja geološka istraživanja te oblasti na površini od 46 hektara. Mundoro i JOGMEC sprovode geološka istraživanja i na još tri lokaliteta u Timočkoj Krajini - Dubrava, Padina i Železnik, koja se nalaze u okviru timočkog magmatskog kompleksa, za koji geolozi smatraju da je veoma bogat rudama bakra i zlata.

S druge strane, Rio Tinto je, u saradnji sa australijskom istraživačkom firmom Raiden resources, započeo otkrivanje novih rudnih ležišta bakra i zlata u okolini Majdanpeka. Ugovorom o zajedničkom ulaganju, Rio Tinto se obavezao da će u istražna polja Zapadni Majdanpek, Majdanpek pojas i Donje Nevlje tokom naredne tri godine investirati 31,5 mil USD, kako bi se i definitivno potvrdio kvalitet tih ležišta. Jer, početni rezultati ispitivanja ukazuju na to da na ovim lokalitetima i te kako treba kopati.

O tome da je Rio Tinto ozbiljan partner i poželjan investitor svedoči i ugovor o zajedničkom ulaganju u geološka istraživanja nedaleko od Bora, koji je od Nevsuna preuzeo Zijin.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.