Izvor: RTS | Nedelja, 13.01.2019.| 16:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja marta tender za prodaju Laste - U toku izbor konsultantske revizorske kuće

Država planira da do kraja marta objavi prodaju 77% udela u najstarijem transportnom preduzeću u Srbiji – kompaniji Lasta, izjavio je za Tanjug generalni direktor tog preduzeća Toni Gajić, a prenosi RTS.

U toku je izbor konsultantske revizorske kuće koja bi trebalo da do sredine februara proceni imovinu i kapital preduzeća, koje trenutno ima blizu dve hiljade zaposlenih.

Budući kupac će morati da se obaveže da će uložiti sredstva u vozni park preduzeća i da će zadržati isti broj zaposlenih.

Iako je i prošle godine planirana prodaja Laste, čelni ljudi preduzeća su tada tražili da se uradi konverzija poreskih dugovanja od oko 700 miliona dinara u kapital preduzeća.

- To je dug koji je nastao 2004-2005. godine i na njega su stizale kamate. Svakog meseca smo plaćali 13 miliona dinara obaveza. I onda se postavilo pitanje da li ćemo doći do trenutka kada više ne možemo da servisiramo (dug), da zalažemo autobuse kod Poreske uprave ili ćemo ići u stečaj - rekao je Toni Gajić.

Teg koji je ovo preduzeće nosilo bio je težak 550 miliona dinara, a ostatak do 700 miliona činila su druga potraživanja kao i ona prema ćerki firmi Lastri.

Gajić objašnjava da je ceo postupak konverzije proces koji traje dugo, a da je završen u novembru prošle godine prenosom potraživanja u kapital preduzeća. Na taj način se, dodaje, povećalo učešće državnog vlasništva u kompaniji na 77%.

Vlasništvo u ovom preduzeću imaju – Republika Srbija, Akcionarski fond, Grad Beograd, nekoliko lokalnih samouprava, Fond PIO, RFZO, a 23% akcija je u rukama malih akcionara.

Na pitanje da li će posle prodaje objekti i uprava Laste ostati na istoj adresi u Beogradu, Gajić odgovara potvrdno.

Navodi da prema njegovim informacijama, ima zainteresovanih za kupovinu ovog preduzeća, jer Lasta poslednjih godina posluje pozitivno.

Tačna cifra će se znati, kaže Gajić, kada se sravne računu iz 2018. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.