Izvor: Beta | Nedelja, 13.01.2019.| 17:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Etihad otkazao nabavku 10 airbus aviona - Depozit JAT-a vraćen kompaniji Air Serbia

Ilustracija (Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
Aviokompanija Etihad Airways odlučila je da otkaže kupovinu aviona airbus A320 neo, a depozit koji je JAT Airways 1998. godine uplatio Airbus-u vraćen je kompaniji Air Serbia, potvrđeno je za B92.net u srpskoj nacionalnoj aviokompaniji.

Kao deo tekućeg restrukturiranja Etihad grupe, Etihad Airways je odlučio da otkaže kupovinu određenog broja letelica, a iz kompanije Air Serbia ističu da je depozit vraćen samo zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Etihad Airwaysom.

Takođe, iz Air Serbia su za B92.net rekli i da dugoročni razvoj flote ostaje deo strateških razgovora dva partnera.

- U avio-industriji vlada jedna od najjačih konkurencija i ona se stalno pojačava. Sa promenama u potražnji, agresivnom konkurencijom i nesigurnom cenom goriva, kao najvećeg fiksnog troška, sve ozbiljne aviokompanije pažljivo planiraju dugoročni razvoj svoje flote. To su glavni razlozi zbog kojih je Etihad Airways odlučio da otkaže nabavku pomenutih 10 aviona - navela je ta kompanija.

Rojters je u četvrtak (10. januara 2019. godine) objavio da kompanija Etihad planira da otpusti 50 pilota do kraja ovog meseca, a svetski mediji su pisali da je ta kompanija otkazala i narudžbinu 10 aviona airbus A320 neo, što je bilo direktno povezano sa Air Serbia-om, jer je upravo takav tip aviona trebalo da stigne u flotu.

Podsetimo, tokom prošle godine mediji su spekulisali da je Air Serbia odustala od nabavke ovih aviona, s obzirom na to da je još 2013. najavila dolazak deset Airbus aviona nove generacije A320 neo u njenu flotu, saopštivši tada da će za njih dati oko milion dolara i da će avioni početi da stižu 2018. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.