Izvor: RTV | Petak, 11.01.2019.| 12:05

Kovin dobija fabriku za završnu obradu čeličnih limova - Investicija vredna 15 mil EUR, posao za 300 ljudi

Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Opština Kovin bi do kraja 2019. trebalo da dobije novi industrijski pogon vredan oko 15 mil EUR. Reč je o fabrici za završnu obradu čeličnih limova sa oko 300 zaposlenih, od čega će polovinu činiti visokoobrazovan kadar.

Overen je ugovor između Opštine Kovin i bugarskog investitora Petra Zaharieva o prodaji osam hektara opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni na kome će biti podignuta fabrika za završnu obradu čeličnih limova.

Kompanija Minimet commodities sa sedištem u Beogradu čiji je Zahariev vlasnik odlučila se za Kovin zbog povoljnih uslova za investitore, blizine smederevske železare i položaja na Dunavu kao transportnom putu.

- Fabrika će biti izgrađena u dve faze. Prva koja će biti gotova do kraja ove godine imaće kapacitet od 400.000 tona godišnje i činiće je dve linije za sečenje toplo valjanih čeličnih limova i jedna za hladno valjane limove. U drugoj fazi biće izgrađene dve linije za galvanizovane limove i jedna za farbane limove ukupnog kapaciteta 380.000 tona godišnje. Druga faza biće završena do kraja 2020. godine - kaže Petar Zahariev, investitor.

Osam hektara opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni Kovina prodato je za blizu 380.000 EUR, ali je mnogo važnije što će u budućoj fabrici posao naći pre svega visokokvalifikovani radnici.

- Za opštinu Kovin koja spada u kategoriju najnerazvijenijih opštna i koja ima veliki broj nezaposlenih kao i veliki odliv mladih kadrova, ova investicija je od izuzetno velikog značaja. Biće potrebno angažovanje 300 ljudi, od toga čak 130 sa visokom stručnom spremom što će u velikoj meri doprineti da nam mladi iz Kovina više ne odlaze, a sa druge strane dobar je motiv da se svi oni koji su nas napustili u potrazi za poslom vrate u Kovin - kaže Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin.

Investitor i lokalna samouprava istakli u da je veoma važno to što će u buduće pogone biti ugrađena najnovija tehnologija sa maksimalnom ekološkom zaštitom u skladu sa odgovarajućim propisima Republike Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.