Izvor: eKapija | Petak, 11.01.2019.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pokrenuta aplikacija za anonimne prijave incidenata u bolnicama

(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com )
Svi zaposleni ali i pacijenti u nekoj od bolnica - Vojnomedicinske akademije, Kliničkog centra Srbije, Kliničkog centra Niš, Kliničkog centra Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Univerzitetske dečije klinike - sada imaju mogućnost da anonimno prijave događaje koji bi mogli da naškode pacijentima.

Naime, aplikacija za prijavljivanje kritičnih incidenata CIRSS (Critical Incidence Reporting System Srbija) je aktivna i otvorena za korišćenje, saopšteno je iz Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije.

Kako biste dobili kod za prijavljivanje na aplikaciju, potrebno je da se javite zvaničnom administratoru ovih bolnica ili prosledite infromacije administratoru da podatke unese u aplikaciju.

Kako naglašavaju iz Udruženja, radi se o aplikaciji u koju se kritični incident unosi anonimno (i za pacijente i lekare), a uvid u podatke imaju samo zvanični administratori.

Podaci će se koristiti isključivo u edukativne svrhe, sa ciljem da se stekne uvid u najčešće razloge dešavanja kritičnih incidenata u Srbiji. Čitav projekat se odnosi na poboljšanje kvaliteta rada u našoj zemlji i povećanja bezbednosti bolesnika u perioperativnom periodu.

U isto vreme, na aplikaciji postoji otvoreni pristup svima, tako da se kritični incident može prijaviti potpuno nezavisno od mesta gde radite ili gde se incident dogodio, navode iz Udruženja.

Inače, kritični incident je svaki događaj koji bi mogao da naškodi bolesniku, a može da se izbegne promenom ponašanja i unapređenjem procesa rada. Posledica kritičnog incidenta može da bude neplanirana povreda izazvana medicinskim postupkom, a ne bolešću, koja dovodi do produženja lečenja, privremene ili trajne nesposobnosti pacijenta. Takođe, kritični incident ne mora da dovede do lošeg ishoda lečenja, međutim, mogućnost da naškodi pacijentu je prisutna navodi se na sajtu CIRSS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.