NavMenu

Prioriteti Ministarstva privrede u 2019. privatizacije, investicije, sektor malih i srednjih preduzeća i nastavak realizacije infrastrukturnih projekata...

Izvor: Tanjug Petak, 11.01.2019. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
U 2019. godini Ministarstvo privrede fokusiraće se na pitanje privatizacije i stečaja, investicije, sektor malih i srednjih preduzeća i nastavak realizacije infrastrukturnih projekata, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Na konstataciju da je 2019. godina za privredu Srbije bila najbolja u proteklih 10 godina, a da ekonomisti najpozitivnije ocenjuju privatizaciju RTB Bor, Stevanović je rekao da će se Ministarstvo privrede truditi da isti trend zadrži ove godine, pojača intenzitet i rukovodi se istim stvarima.

On je dodao da zbog spektra nadležnosti koje su pod kontrolom Ministarstva privrede, ne može da kaže da će ono imati jedan prioritet, već će se truditi da četiri stvari "istovremeno i paralelno" obavlja.

Kao jedan od ta četiri prioriteta najavio je pitanje privatizacije gde je, kako je naveo, napravljen najveći iskorak u 2018. godini, i dodao da će se raditi i na afirmaciji stečaja.

- Krajem godine smo definisali nekoliko podzakonskih akata, odnosno izmenili smo Zakon o stečaju i definisali neke podzakonske akte. Čini mi se da ćemo u narednoj godini ovaj postupak stečaja u Srbiji da ubrzamo - rekao je Stevanović.

Kao drugi prioritet naveo nova ulaganja, za koja je rekao da su važna za Srbiju.

- U prethodnoj godini imali smo 39 odobrenih projekata, od toga potpisana 24 ugovora. Ono što je jako značajno je da su 13 domaća preduzeća, a 11 strani investitori - rekao je Stevanović, istakavši da je kroz ugovore koji su potpisani u 2018. obezbeđeno 10.759 novih radnih mesta u Srbiji.

Treći prioritet Ministarstva privrede je, prema rečima Stevanovića, sektor malih i srednjih preduzeća.

- Tu smo neke mehanizme i finansijske aparate koje stavljamo na raspolaganje ovom sektoru unapredili dodatno, pojeftinili kredite koje ćemo staviti na raspolaganje privrednicima. Ono što je jako važno je da smo administrativne procedure, neophodne za postupak aplikacije, dodatno pojednostavili - istakao je on.


Stevanović je najavio i da veruje da će skoro dve milijarde dinara ove godine biti stvaljeno na raspolaganje privredi, odnosno sektoru malih i srednjih preduzeća.

Kao četvrti prioritet, on je naveo nastavak realizacije infrastrukturnih projekata.

Imamo u ovoj godini negde oko 68 infrastrukturnih projekata najšireg spektra, koje ćemo realizovati kroz dva programa - jedan koji sprovodimo sa EIB-om, a jedan je naš domaći, koji sprovodimo u oblasti infrastrukturnog opremanja industrijskih zona", rekao je Stevanović.

On je dodao da je ukupna vrednost projekata nešto manje od četiri milijarde dinara, dok će Ministarstvo privrede izdvojiti milijardu i 600 miliona dinara.

- Mislim da ćemo 2019. godinu moći da opišemo ovako kako ste opisali i 2018, ako ne isto, biće bolje - najavio je Stevanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.