Izvor: Klix | Četvrtak, 10.01.2019.| 16:34

Ovogodišnji sajam privrede u Mostaru od 9. do 13. aprila - Zemlja partner Kina

Mostar (Foto: Cezary Wojtkowski/shutterstock.com)
Međunarodni sajam privrede u Mostaru, jedna od najznačajnijih i najposjećenijih manifestacija tog tipa u regiji, održaće se od 9. do 13. aprila 2019. godine, po 22. put, a zemlja partner je Narodna Republika Kina kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj privrednoj smotri.

- Ponosni smo na to što je NR Kina prihvatila partnerstvo s našim sajmom. Ono nam puno znači gledano s više aspekata. Ne treba posebno naglašavati koliko je ogromno kinesko tržište značajno za BiH. Uz to, kinesko partnerstvo na sajmu jača ulogu i poziciju Mostarskog sajma i potvrda je da se znamo nositi s najvećim izazovima organizacije manifestacija na visokom nivou. Stoga s pravom očekujemo da će na 22. mostarskom sajmu 2019. godine kineski privrednici biti zastupljeni u velikom broju, što će rezultirati jačanju dviju ekonomija - istaknula je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Uz to što je bila zemlja partner, NR Kina je posljednje desetljeće izrazito prisutna na Mostarskom sajmu. Posebno se to odnosi na posljednje tri godine, kad su se kineski izlagači na sajmu predstavili svojim najjačim privrednim subjektima iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija i energetike. NR Kina i Mostarski sajam zajedno su organizirali nekoliko važnih međunarodnih događaja.

Vlada NR Kine i Vijeće ministara BiH prepoznali su Mostarski sajam kao pravo mjesto za održavanje Summita 16+1 (Jedan pojas - jedan put) 2017. godine, na kojoj su učestvovali predstavnici 16 zemalja Jugoistočne Evrope i NR Kine. Prošle godine je u sklopu ovog projekta organiziran uspješan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1.

Organizacija spomenutih događaja rezultirala je partnerstvom koje je okrunilo suradnju Mostarskog sajma i NR Kine u 2019. godini.

Uz NR Kinu, na 22. mostarskom sajmu su izlagači iz još tridesetak zemalja svijeta i iz svih oblasti privrede, od kojih prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.