Izvor: Danas | Četvrtak, 21.05.2009.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Internetu dela srpske književnosti - sastavljena digitalna biblioteka

(Foto: b)

Sabrana dela Svetog Save, pesme Branka Radičevića i Jovana Dučića, komedije Branislava Nušića i Jovana Sterije Popovića, pripovetke Svetlane Velmar-Janković, knjige za decu Jovana Jovanovića Zmaja i Ljubivoja Ršumovića, samo su neka od dela srpske književnosti, koja su zahvaljujući Učiteljskom fakultetu u Beogradu i kompaniji "Microsoft", od juče (20. maj 2009. godine) dostupna i na internetu.

Prema rečima dekana Učiteljskog fakulteta Aleksandra Jovanovića, projekat digitalizacije značajnih dela srpske književnosti "Antologija srpske književnosti" napravljen je da bi se čitaocima u Srbiji, kao i širom sveta, kapitalna dela srpske književnosti učinila lako dostupnim.

Ova besplatna digitalizovana biblioteka sadrži više od 100 dela narodne, stare i nove književnosti, od srednjovekovnih pa do ostvarenja s početka XX veka, koja nisu pod autorskim pravima. Tu su i savremena književna dela, za čije su objavljivanje u ovoj ediciji autorsko pravo dali sami autori. Jovanović je istakao da su u toku pregovori oko objavljivanja dela Miloša Crnjanskog, Ive Andrića i Dušana Radovića i da će sadržaj ove digitalne edicije u budućnosti biti proširen.

Sve knjige su štampane u ćiriličnom i latiničnom pismu. Dostupne su i na engleskom jeziku, na veb sajtu www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs i www.aks.rs .

Ministar prosvete Žarko Obradović istakao je da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za obrazovanje, jer će deca i studenti na brz i jednostavan način besplatno moći da pročitaju najznačajnija dela srpske književnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.