Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.01.2019.| 10:13

U Kliničkom centru Vojvodine počeo da radi Kabinet za video EEG telemetriju

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
U Klinici za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine, na Odeljenju za epilepsije, nediferencirane krize svesti i neurologiju razvojnog doba, tokom novembra 2018. godine počeo je da radi Kabinet za video EEG telemetriju, dugotrajno, višesatno elektroencefalografsko (EEG) snimanje.

Glavna vrednost metode je u dijagnostici poremećaja svesti. Video EEG telemetrija predstavlja visoko specijalizovan i tehnološki zahtevan postupak kojim se pacijenti sa epizodičnim poremećajima stanja svesti neprekidno snimaju tokom više sati i više dana u bolničkim uslovima.

Istovremeno se registruje video i EEG zapis, za vreme epileptičkog napada i van njega što omogućava diferenciranje pre svega epileptičkih od neepileptičkih napada, kao i uvid u semiologiju samih epileptičkih napada, a to omogućava preciznu klasifikaciju epileptičkih napada, vrstu epilepsije i postavljanje dijagnoze epileptičkog sindroma. Ovo će omogućiti adekvatan izbor specifičnog antiepileptičkog leka kao i praćenje neurofiziološkog odgovora lečenja. Vrednost ovog snimanja je i u dijagnostici drugih neuroloških bolesti, kao što su poremećaji svesti, preterana pospanost ili drugi poremećaji spavanja, zaboravnost ili amnezija itd. navodi se u saopštenju.

Ovo dijagnostička metoda umnogome će pomoći u diferencijaciji epileptičkih od neepileptičkih kriza svesti, kao i diferencijaciji raznih poremećaja svesti uzrokovanim drugim etiologijama. Sve ovo navedeno će doprineti boljem, tačnijem i bržem dijagnostikovanju osnovne bolesti a samim tim i efikasnijem lečenju epilepsije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.