Izvor: Tanjug | Sreda, 09.01.2019.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kineski Jinlong sredinom juna preuzima Ikarbus - U planu proizvodnja elektrovozila

(Foto: beograd.rs)
Sredinom ove godine očekuje se privatizacija Ikarbusa iz Zemuna, a generalni direktor te fabrike koja se bavi proizvodnjom autobusa, Aleksandar Vićentić, kaže da će novi većinski vlasnik biti kineski Jinlong, koji planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

On je naveo da je proces privatizacije već počeo kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), te da očekuje da će sredinom juna kineskom partneru biti prodato 51% Ikarbusa.

Vićentić je Tanjugu rekao da će država ostati vlasnik oko 26%, a preostali deo biće u vlasništvu malih akcionara. On kaže da će kineski partner otkupiti i oko 9,5 mil EUR duga Ikarbusa.

- Ikarbus ne posluje baš sjajno od sredine 2018. Imamo posla, ali ne dovoljno. Trenutno radimo sedam autobusa za kupca u Mađarskoj, još dva autobusa za lokalne kupce, a radimo i velike remonte za GSP - rekao je Vićentić.

Naveo je da se za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, opredelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili 200 EUR po godini radnog staža, a da je u preduzeću ostalo 120 radnika.

- Otišli su uglavnom stariji zaposleni. Uspeli smo da sačuvamo kompletan inženjerski kadar što je i nama i firmi koja nas kupuje najbitnije - rekao je Vićentić.

Za kineski Jinlong je rekao da je jedan od najvećih svetskih prozivođača baterija za elektrovozila, te da je veliki proizvođač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

- Jinlong ima ozbiljne planove za Ikarbus. Zadržaće postojeći proizvodni program i proširiće ga elektrovozilima koje planira najpre da ponudi zemljama Jugoistočne Evrope, a potom i ostalom delu Starog kontinenta - rekao je Vićentić.

Naglasio je da se u Evropi i celom svetu praktično dešava revolucija u autoindustriji, jer se prelazi sa dizel motora na elektromotore i da su u toj oblasti Kinezi daleko ispred svih drugih u svetu.

Ikarbus je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promenio delatnost. Prvi autobus u Ikarbusu proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme Saurer. Do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je znatan deo izvezen.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.