Izvor: RTRS | Sreda, 09.01.2019.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljeno prvo oklopno vozilo proizvedeno u Republici Srpskoj - Despot namenjen vojsci i policiji

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci je danas (9. januara 2019. godine) promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u RS - Despot, preduzeća Tehnički remont Bratunac (TRB).

Reč je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB-u, rekao je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić.

Prema njegovim rečima, od ideje do današnje promocije prošla je godina dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

- Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inženjere koji su učestvovali u izradi Despota, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike - rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda - liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i Despota.

- Reč je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka - navode iz kompanije.

Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

Despot dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.