NavMenu

Apple smanjuje proizvodnju iPhone-a za 10%

Izvor: seebiz.eu Sreda, 09.01.2019. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: Pres Panayotov/shutterstock)
Kompanija Apple, koja je prošle nedelje smanjila svoje procene prodaje, smanjila je i planiranu proizvodnju tri nova modela iPhone-a za oko 10% u periodu od januara do marta, navodi Nikkei Asian Review.

To smanjenje ukazuje na slabiju potražnju za iPhone uređajima u Kini, najvećem svetskom tržištu pametnih telefona, čiji privredni rast usporava, između ostalog i zbog trgovinskog rata sa SAD.

Ipak, mnogi analitičari i potrošači kažu i da su cene novih modela iPhone-a previsoke, piše Reuters.

Apple je krajem prošlog meseca zatražio od svojih dobavljača da proizvedu manje XD, XS Max i XR modela nego što je ranije planirano, doznao je Nikkei od izvora upućenih u situaciju. Kompanija je to zatražila pre nego što je nedavno javnost izvestila o smanjenim prognozama, što je posledica, kako je saopšteno, slabije potražnje u Kini. Apple-ovo smanjenje procena prodaje izazvalo je oštar pad cene njegovih akcija, ali i celog tehnološkog sektora.

Ovih dana je i južnokorejski Samsung upozorio da će mu dobit u četvrtom kvartalu 2018. godine pasti za gotovo 30%, a prihodi za 11%, zbog slabije potražnje za pametnim telefonima i čipovima, posebno u Kini.


Kompanija za istraživanje tržišta Canalys procenjuje da su isporuke pametnih telefona u Kinu prošle godine pale za 12%, a očekuje se da će u 2019. pasti za još 3%, na manje od 400 miliona, prvi put od 2014. godine.

Nikkei piše kako će ukupni planirani obim proizvodnje starih i novih iPhone-a verovatno biti smanjen na 40 do 42 miliona uređaja u razdoblju od januara do marta, sa prethodne projekcije od 47 do 48 miliona.

Kako se kineska potražnja smanjila, Apple planira da se više usmeri na Indiju, koja je nedavno nadmašila SAD i postala drugo najveće tržište pametnih telefona u svetu.

Izvršni direktor Tim Cook kazao je u intervjuu za CNBC televiziju u utorak kako je Indija glavni fokus Applea.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.