Izvor: Politika | Sreda, 09.01.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na vidiku promena vlasništva u Ikarbusu, FAM-u, Lasti i Tigru?

(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Proces privatizacije biće završen u mandatu ove vlade, rekao je ministar Goran Knežević, kada je 11. avgusta 2016. preuzeo Ministarstvo privrede. On nije prvi koji je to obećao budući da prodaja državnih preduzeća traje tri decenije i svaka vlada pokušava da se reši tog kamena oko vrata, piše Politika.

U potrazi za kupcem trenutno je oko 90 preduzeća u kojima radi 30.000 ljudi. Ali, ima nade da se Kneževićevo obećanje ispuni, jer je prethodne godine znatan napredak u rešavanju problema neuspešnih državnih preduzeća a nazire se da će u sledećih nekoliko meseci vlasništvo biti promenjeno u Ikarbusu, Lasti, Tigru i FAM-u, dodaje beogradski list.

Prema oceni Fiskalnog saveta, privatizacija je otkočena prodajom velikim preduzeća - RTB Bora i PKB-a, kao i otvaranjem stečaja u Azotari.

U međuvremenu je i FAP ostao samo sa desetak zaposlenih (za remont vojnih kamiona).

Tako se umanjila lista državnih preduzeća koja su, usled svoje veličine i neuspešnog poslovanja, imala znatan negativan efekat na javne finansije i privredni rast (dobijala su direktne subvencije ili drugu pomoć pomoć države preko Fonda za razvoj, nisu plaćala račune za struju, gas i drugo)

Najizazovniji zadaci, napominje Fiskalni savet, ostaju: Resavica, Petrohemija, MSK. Rastu izgledi za privatizaciju nekoliko preduzeća Ikrbusa, Tigra u Pirotu, Laste, FAM-a.

- Navedena preduzeća uglavnom posluju s poslovnim i neto gubitkom, nalaze se u stečajnom postupku (u njegovoj "mekoj" varijanti: Unapred pripremljenom procesu reorganizacije), poslovanje zasnivaju na finansijskoj podršci države. Za dva preduzeća (Ikarbus i FAM) po svoj prilici ulazi se u zavšnu fazu privatiacije iz UPPR-a. Kineski investitor preuzima dugovanja Ikarbusa a američki FAM-a, pa bi, nakon konverzije u kapital, oni postali većinski vlasnici ovih preduzeća, sa ukupno oko 400 zaposlenih - navodi Fiskalni savet.

Za druga dva (veća) preduzeća ishod je neizvesniji. Nagovešteno je intresovanje nemačkog investitora za Tigar, dok se za Lastu očekuje da bude atraktivna investitorima zahvaljjući višegodišnjem ugovoru o prevozu zaključenom s gradom Beogradom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.