Izvor: Novosti | Utorak, 08.01.2019.| 13:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Čuveni kuvar Čeda Zobenica od tartufa pravi rakiju "čedovaču"

(Foto: YouTube/screenshot)
Kada je pre 26 godina ostao bez levog plućnog krila jer mu je dijagnostikovan kancer, Čedi Zobenici (66) lekari nisu predviđali dug život. Naročito nisu mislili da će nadživeti većinu zdravstvenih radnika iz ekipe koja ga je tada operisala. Ovaj Ličanin, koji trenutno živi u Trstu, svojevremeno čuveni beogradski kuvar, a kasnije vlasnik lanca samoposluga u Italiji, veruje da su mu život produžili tartufi i rakija koju sam pravi, pišu Novosti.

- Verujem da za svaki organizam postoji kombinacija koja mu prija i leči ga, a ja sam svoju lekovitu sam zgotovio i nazvao je "čedovača medovača" - kaže Čeda koji svoju specijalnu šljivovicu pravi od crnih i belih tartufa, meda, šipurka, gloga i još nekih začina.

Kao većina vrhunskih kuvara, ne otkriva tajne sastojke, ali priznaje da su svi koji su probali "čedovaču" bili oduševljeni. I uvek se vraćali po bar još jednu čašicu.

- Prilikom okupljanja srpske zajednice u Trstu, priredio sam posluženje sa mojom rakijom, ali i organskom projom i palentom, u koju takođe dodajem tartufe, i reakcije su bile fenomenalne - govori Zobenica.

Rođak Miloš Ivić u Beogradu je na konkurs strane kompanije koja ima trgovine širom Srbiji, za predlaganje novih domaćih proizvoda koje će plasirati na strano tržište predao "Čedinu palentu sa tartufima", i ušla je u prvih 20.

Čeda ne krije da je svih ovih decenija slušao savete lekara, išao na terapije, uzimao lekove, jer mu je opaki multipli mijelom, koji napada kosti i krv, konstatovan u trećoj fazi.

- Uporedo sa hemioterapijama, kada bi mi parametri iz krvi, koji se redovno prate, pokazali lošu situaciju, pojačao bih svoju kuhinju sa tartufima i uvek bih se uverio da mi je posle toga zdravstvena slika mnogo bolja. Nikako ne bih želeo da utisak bude kako tvrdim da tartufi i moja rakija leče rak. Ništa ne prodajem, pa nemam korist da to tvrdim, ali meni su pomogli i mislim da su mi poklonili ove godine života - kaže Čeda.

On svakog dana pojede 10 grama tartufa. Poslednjih godine se trgovinom ovim pečurkama bavi Čedin sin, pa tako jednostavnije dolazi do tartufa, koji, inače, rastu pod zemljom i teško se pronalaze. O tome da su pravo blago svedoče i cene - crni kod nas u maloprodaji staje od 100 EUR, koliko košta i letnji tartuf. Do 1.000 EUR po kilogramu plaća se za zimski nero, a beli je od 500 do čak 4.000 EUR.

U redovnoj ishrani Čeda koristi i sirće, koje sam pravi, od meda i tartufa. Tako od kilograma meda napravi 12 litara sirćeta. Osim toga, sprema i nekoliko različitih aromatičnih, slatko-ljutih sosova. Najviše koristi kukuruznu, organsku, integralnu palentu sa tartufima.SUSRET SA HIRURGOM

Nedavno je Čeda na ulici u Beogradu sreo hirurga koji je pre 25 godina bio u timu koji ga je operisao - priča Miloš Ivić. - Doktoru se učinio poznat lik, brkovi, visoka figura, i pitao ga je da li je možda rođak njegovog pacijenta Čede Zobenice. Kada mu je odgovorio da je to on glavom i bradom, doktor nije krio iznenađenje. Čak mu je priznao da su iz te ekipe koja je pre četvrt veka uradila operaciju živi još samo njih dvojica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.