NavMenu

U Pirotu planirana gradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda - Investicija vredna oko 10 mil EUR

Izvor: Južne vesti Utorak, 08.01.2019. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)Ilustracija
U toku 2019. godine radiće se studija izvodljivosti i projektna dokumentacija kako bi Pirot dobio fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, kažu nadležni iz ovog grada. Investiciju veću od 10 mil EUR najvećim delom trebalo bi da finansira nemačka banka KfW, ali nije jasno da li je reč o kreditu ili nekoj drugoj vrsti pozajmice. Ipak, u Pirotu kažu da bi na dobitku trebalo da budu Belopalančani i Nišlije.

Celokupna kanalizacija u Pirotu se ispušta u reku Nišavu, a ona nije dovoljno velika da bi se samoprečišćavala. Namera grada je da sagradi savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi, prema planu, trebalo da se locira izvan grada, nizvodno od naselja.

Direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zoran Nikolić kaže da je grad obezbedio lokaciju i da spremno čekaju investiciju nemačke KfW banke. Pretpostavka je da će Nemci obezbediti 95% novca, kao što je bio slučaj sa Leskovcem i Vranjem.

- Čeka se saglasnost Vlade za nekoliko gradova u Srbiji među kojima je i Pirot. Imamo predugovor sa nemačkom investicionom bankom KfW, za Pirot je namenjeno orijentaciono oko 10 mil EUR. Očekujemo da se ove godine izradi studija izvodljivosti i projektna dokumentacija, a da radovi krenu naredne godine - kaže Nikolić.


Ovim postrojenjem ispunili bi se ekološki standardi Evropske Unije. Pirot već ima savremenu Regionalnu deponiju, a ovom investicijom bi se rešio još jedan veliki problem.

- Postrojenjem bi najviše dobili Bela Palanka i Niš, jer će se ona graditi nizvodno van naselja. Trudimo se i da Dimitrovgrad dobije ovakvo postrojenje, jer mi čuvamo Niš, Dimitrovgrad nas, a svi bi trebalo da čuvamo vodotokove Srbije - kaže direktor.

U selima Krupac i Izvor već postoje mini-postrojenja za prečišćavanje, a za lokaciju kapitalnog objekta izabran je deo u blizini nekadašnjeg ATP-a na putu prema Knjaževcu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.