NavMenu

EU finansira izgradnju prečistača otpadnih voda u Kanjiži - Vrednost investicije 1,9 mil EUR

Izvor: Dnevnik Petak, 04.01.2019. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Ukupni prihodi i rashodi budžeta opštine Kanjiža za ovu godinu utvrđeni su u iznosu od 1,112 milijardi dinara, uz budžetski deficit od 107,8 miliona dinara. Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Tamaš Pakai obrazložio je da će najviše prihoda u opštinskoj kasi biti od poreza na imovinu, poreza na zarade, naftne rente i izdavanja u zakup državnog zemljišta. Obezbediće se i sopstveno učešće za realizaciju predviđenih investicija, od kojih je najznačajniji početak izgradnje prečistača otpadnih voda u Kanjiži u vrednosti 1,9 mil EUR, od čega se 85% finansira sredstvima Evropske unije.

Čelnici lokalne samouprave procenjuju da budžet obezbeđuje da se zadrži visok nivo funkcionisanja svih institucija, a predviđeni su i razvojni projekti na osnovu realnih mogućnosti iz sopstvenih sredstava, kao i iz sredstava koja se očekuju sa viših nivoa vlasti i u okviru IPA programa prekogranične saradnje.

Iako je iznos budžeta manji za 260 miliona dinara u odnosu na utvrđeni za 2018. godinu, Zoltan Tandari iz opozicione odborničke grupe Ukroka smatra da je budžet rasipnički, sa čim se u raspravi prilikom usvajanja nisu složili predstavnici vladajuće koalicije, nego smatraju da je brižljivo sačinjen i racionalan.

Predsednik opštine Robert Fejstamer je odbacio kao netačnu tvrdnju da je budžet donet bez javne rasprave, jer je nacrt budžeta bio dostupan osam dana na internet sajtu opštine i održana je javna rasprava u Velikoj sali Skupštine opštine. Takođe, nije se složio sa primedbama da je rasipnički i neracionalan, nego da sadrži listu svih projekata čija realizacija se očekuje. Takođe je rečeno, da je opština stigla do toga da nema više kreditnog zaduženja.


Predsednik Skupštine opštine Kanjiža Miloš Kravić smatra da je ovogodišnji budžet i restriktivan i razvojni. Iz opštinske kase Kanjiže u ovoj godini 14,5 miliona dinara izdvojiće se Domu zdravlja Kanjiža za izvršavanje obaveza prema dobavljačima na ime duga za lekove na recept i zalihe robe za dalju prodaju. Od duga koji je iznosio 83 miliona dinara, do sada je zahvaljujući angažovanju opštine i Doma zdravlja Kanjiža vraćeno više od 40 miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.