NavMenu

Subvencija za beogradske privatne vrtiće samo uz odobrenje Grada - U 2019. planirana izgradnja škole u Leštanima, uskoro tender

Izvor: Novosti Petak, 04.01.2019. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: Sharomka/shutterstock.com)
Upis u privatni beogradski vrtić, ako za dete ne bude bilo mesta u državnom, više neće biti moguće bez odobrenja grada, odnosno nadležnog sekretarijata, otkiva za Novosti Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Naime, od uvođenja subvencija Grada, otvaranje privatnih vrtića postalo je unosan biznis, a njihov broj izjednačen je se brojem državnih. Gak kaže da se saradnja sa privatnicima nastavlja, ali ističe da je hiperprodukcija mesta u privatnim vrtićima pokazala svoje mane izražene u nedovoljnom kvalitetu, pa će u 2019. godini biti balansiranja. Kako objašnjava, to znači jaču kontrolu uslova, verifikacije, ali i obima subvencionisanja.

- Želimo da uvedemo red u izdavanje odbijenica iz državnih vrtića. Biće nemoguće da neko dobije odbijenicu u državnom vrtiću, sa kojom automatski odlazi u privatni i upisuje dete. Ubuduće će državni vrtići Sekretarijatu dostavljati liste dece za koju nema mesta, a komisija koja će zasedati svakog meseca, odobravaće izdavanje odbijenica. Ne može ostati neupisano dete čija su oba roditelja zaposlena ili je u grupi prioriteta, kao treće i svako naredno dete, a da mesto ili subvenciju dobije neko kome vrtić nije opcija - kaže Gak.

Govoreći o planovima za 2019. godinu, on je najavio i uvođenje video-nadzora i alarma u sve predškolske ustanove, rekonstrukciju i kupovinu opreme za škole, obnovu vrtića.

- Kada je reč o uvođenju video-nadzora i panik-tastera, novac za ovaj projekat već je određen, a u naredna tri meseca biće raspisan tender za nabavku opreme. Sve predškolske ustanove dobiće video-nadzor i alarm sisteme, a svaka opština imaće posebno opremljen centar, koji će primati informacije iz vrtića sa te teritorije - kaže Gak.

Kako navodi, postojaće i i centralni monitorning centar, gde će se prikupljati ifnormacije iz svih predšpkolskih ustanova, koji će raditi 24 sata. Kada se aktivira alarm u obdaništu. biće obaveštene sve nadležne službe.

- Iako smo najpre razmišljali o iznajmljivanju neophodne opreme, ona će ipak biti kupljena, jer je tako isplativije - rekao je Gak.


Budžet Grada izdvojen za obrazovanje ove godine iznosi oko 190 mil EUR, a Gak je najavio i najvažnije investicije.

- To je najpre izgradnja nove škole u Leštanima, za koju će ovih dana biti objavljen tender. Gasifikacijom OŠ Stefan Nemanja konačno će biti rešen problem grejanja u ovoj ustanovi. Takođe, izabran je i izvođač radova za rekonstrukciju OŠ Kralj Petar Drugi Karađorđević, koja će biti rađena u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja - ističe Gak.

Kako kaže, za sređivanje OŠ Duško Radović biće izdvojeno oko 120 milona dinara, za OŠ Cana Marjanović u Sopotu 37 miliona dinara, za koju je raspisan i tender. Zajedno sa Kancelraijom, radiće se rekonstrukcija OŠ Vladimir Rolović, u šta će biti uloženo 78 miliona dinara, kao i OŠ Branko Ćopić, za šta će biti izdvojeno 110 miliona dinara. U ovoj godini biće kompletno rekonstrusiana i Zemunska gimnazija, kao i vtrić Sveta Petka.

- Za opremanje obrazovnih ustanova planirano je 200 miliona dinara, ali neophodno je da škole pošalju zahteve. U prošloj godini, one koje su tražile sredstva za opremu, novac su i dobile - rekao je Gak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.