Izvor: eKapija | Ponedeljak, 19.09.2005.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

DOBRODOŠLI U ZEMLJU KOŠARKE - Evropsko prvenstvo u košarci 2005.-Beograd, Podgorica, Novi Sad, Vršac,

DOBRODOŠLI U ZEMLJU KOŠARKE

Evropsko prvenstvo u košarci 2005.

Beograd, Podgorica, Novi Sad, Vršac,

DOBRODOŠLI U ZEMLJU KOŠARKE,

raj za sportiste, ljubitelje prirode i zdravog života, za sve prijatelje koji cene gostoljublje i tradiciju. Kao drage goste dočekaćemo Vas s hlebom i solju. Pokazaćemo Vam prirodne lepote i kulturno – istorijsko bogatstvo. Ali, upoznaćemo Vas i sa našom ljubavlju za košarku, koja se igra od malih nogu. Basket ili igra na dva koša razlog su za okupljanje i mladih i starih, bez obzira da li se sportski megdan deli u sportskim dvoranama, na travnatom ili betonskom terenu. Valjda baš zato što se klinci i klinceze i posle nastave zadržavaju pod košem u školskim dvorištima ovde se igra jedna od najboljih košarki u svetu.

ISTORIJA KOŠARKE

Prva košarkaška utakmica u Beogradu odigrana je 1923. godine, a danas je sasvim izvesno da se Srbija i Crna Gora može pohvaliti kako baš ovde igraju košarkaši koji su među najboljima na svetu. Ne postoji zlatna medalja u košarci koju nismo osvojili i po nekoliko puta.

Košarka se u Beogradu igrala još od 1936. godine, u Domu kralja Aleksandra. Stvaranje “svetle istorije”, iz koje su ponikli veliki košarkaški divovi počinje 1945. godine, na Malom Kalemegdanu. Jer, sport je u Srbiji polazište ponašanja ljudi borbenog duha i bistrog uma.

BEOGRAD

Grad prijateljstva, a često ga zovu i “kapijom Balkana” ili “vratima” Evrope. Nikao u okrilju Save i Dunava pre 7.000 godina Beograd se diči što je već 600 godina prestonicu Srbije.

Viševekovno ukrštanje civilizacija doprinelo je da na svetu nema mesta gde se tako prirodno spajaju orijentalna strastvenost i evropska gospodstvenost. I pre Kelta i Rimljana ovde su se mešali narodi. Zato valja obići erheološko nalaziše u Vinči, prošetati starim ulicam, Kalemegdanom, virnuti u lagume, razgledati muzeje i družiti se s Beograđanima. Malo je gradova u svetu gde su tokom celog dana ulice i restoranske terase na otvorenom puni posetilaca. Beograd je Grad dobrih vibracija, sa mnoštvom kafića, nezaboravnim kafanama, odličnom hranom i još boljom muzikom.

Istorija se ponavlja. Beograd je posle 30 godina ponovo domaćin Evropskog prvenstva u košarci. Prvo takmičenje je 1975. održano u Palati “Pionir“.

Palata “Pionir”

Beograd, Ul. Čarli Čaplina 39,

tel: 766 566

http://www.tasmajdan.co.yu/hala_pionir.htm

Do Palate “Pionir” dolazi se autobusima: 48 sa Slavije, 95 i 16 od Doma omladine

“Beogradska arena“

Novi Beograd, Španskih boraca 20

tel: 2133 516

Do Beogradske arene dolazi se autobusima: 88 sa Beogradskog sajma, 601 od Železničke stanice i 17 i 18 sa Autokomande.

IZLETI

Turistička organizacija Beograda organizuje više jednodnevnih izleta po Beogradu i okolini.

Stari Zemun

Pešačka tura.

Beograd sa reka

Redovan program razgledanja grada plovidbom Dunavom i Savom.

Etno-Eko

Poseta Muzeju Hleba u Pećincima, odlazak u prirodni rezervat Zasavica, vožnja brodom i obilazak, ručak. Odlazak do Etno kuće u Sovljaku, razgledanje, kafe pauza.

Staro gradsko jezgro

Pešačka tura za organizovane grupe.

Beogradska tvrđava

Pešačka tura za organizovane grupe.

Beogradska panorama

Redovan program obilaska autobusima sa 24, 50 i 70 mesta.

Crkve i manastiri Beograda

Za organizovane grupe, minimum 30 osoba.

Putevima Despota Stefana

Obilazak Despotovca, Resavske pećine i manastira Manasija.

Vinča

Poseta arheološkom lokalitetu Vinčanske kulture starijeg neolita.

Vinska tura

Poseta manastiru Grgeteg i Sremskim Karlovcima sa obilaskom vinara.

Razgledanje kraljevskih dvorova dinastije Karađorđević

Uz pratnju turističkog vodiča. Polazak: sa Trga Nikole Pašića 12.

Turistička organizacija Beograda

tel: 011 3248 404

www.belgradetourism.org.yu

Turistički informativni centri: Aerodrom „Beograd“, Knez Mihailova 18, Podzemni prolaz kod Palate “Albanija“ i na Železničkoj stanici tel: 011 361 27 32.

PODGORICA

U Staroj Varoši pod Goricom unutar gradskog jezgra obavezno treba obići Sahat kulu, stare mostove na Morači, Crkvu svetog Đorđa i džamiju Osmanagića...

U Podgorici će se podičiti kulturno – istorijskim spomenicima u okolini: starim zidinama u okolini lokaliteta Duklje, Cetinjem i Lovćenom, manastirima u dolini Morače i starim primorskim gradovima. Nadomak Podgorice je Skadarsko jezero i biseri netaknute prirode Durmitora i Biogradske gore.

U samom gradu restorana i kafića je možda i previše ali, treba otići do prigradskih restorana, gde služe tradicionalna crnogorska jela.

„SC MORAČA“

Ivana Milutinovića bb

081 244 326

IZLETI

Skadarsko jezero

Vožnja čamcima i razgledanje flore i faune. skadarsko jezero je jedno od najbogatijih staništa ptica u Crnoj Gori. Ovde se mogu videti: čaplje, pelikani, rode, guske, šljuke… Obilazak kulturno istorijskih spomenika.

Riblji ručak

Cetinje – Lovćen

Obilazak Mauzoleja vladike Petra Petrovića Njegoša na Lovćenu i ostalih kulturno istorijskih spomenika.

Nacionalni park Biogradska gora

Razgledanje prašume i vožnja po jezeru. Ručak.

Rafting na reci Tari

Rafting na 18km dugačkom delu reke Tare, obilazak manastira Pive i planinski seljački ručak.

Turistička organizacija opštine Podgorica

Ul. Slobode 47

tel: 081 667 536

NOVI SAD

U Novom Sadu je uobičajeno voziti bicikl, i “biti spor iz otmenosti” a po novosadski je i “podeliti hladovinu sa drugima.”

U gradu kog od obronaka Fruške gore deli moćni Dunav mešale su se mnoge kulture, pa je narod srdačan i druželjubiv. Rado će pokazati svu lepotu Dvora Bačke eparhije, Katedralu Imena Marijinog i Sinagoge, ispričati da je simbol grada, koga još zovu i “Srpska Atina “, Petrovaradinska tvrđava i Sahat kula, a da se boravak u Novom Sadu ne može zamisliti bez obilaska Sremskih Karlovaca i degustacije Bermeta, vina koje je služeno na Bečkom dvoru. Uz zvuke tamburaškog orkestra doživljaj, neizostavno, treba upotpuniti probajući vojvođanske specijalitete.

JP „SPC Vojvodina“, poznatiji kao “Spens“.

Sutjeska 2,

tel: 021 622 222.

www.spens.co.yu

Do JP „SPC Vojvodina“ stiže se gradskim autobusima broj 1, 4, 8 i 9 iz centra grada a od hotela „Sajam“ autobusom broj 11.

IZLETI

Jedinstvenost Novog Sada ogleda se u činjenici da su gotovo svi turistički lokaliteti locirani u krugu od nekoliko kilometara , oko Dunava kao polazne tačke.

Panoramsko razgledanje Novog Sada

Razgledanje grada i Petrovaradinske tvrđave

Razlgledanje Novog Sada “Old tajmerom”

Obilazak grada i Petrovaradinske tvrđave, poseta galeriji vina

Novi Sad na Dunavu

Vožnja brodom od restorana “Kamenjar”: Rakovački Dunavac, Mačkov sprud (plaža), Ljubavno ostrvo, Kamenjar.

Fruškogorska pešačka tura

Obilazak Nacionalnog parka, jezera, manastira, seoskih domaćinstava i salaša.

Biciklom po Fruškoj Gori

Mountin bike tura po fruškogorskim stazama.

Foto safari

Razgledanje retkih ptica u Nacionalnom parku Fruška Gora uz pratnju vodiča ornitologa. Jednodnevna tura mini busom, brodom i lagana šetnja. Poseta manastirima i Sremskim Karlovcima. Tradicionalni ručak na salašu.

Sremski Karlovci - manastiru

Obilazak Sremskih Karlovaca, manastira Krušedol i Gregeteg, ručak na salašu ili degustacija vina uz meze.

Vitezovi vina

Obilazak Novog Sada, manastira Hopovo i Iriga. Pudarski ručak uz degustaciju čuvenog vina Bermet koje se proizvodi samo u ovom vinogorju. Poseta etno kući u Jazku. Večera i proglašenje viteza vina u vinskom podrumu u Sremskim Karlovcima.

Art vikend

Galerija Matice srpske, galerija Pavla Beljanskog, Galerija Rajka Mamuzića, ateljei na tvrđavi, Muzej grada Novog Sada, Muzej Vojvodine, teatarska predstava.

Pun pansion, ulaznice, ručak u nacionalnom reastoranu, vodič.

Jedan dan na salašu

Poludnevni i celodnevni izlti sa aktivnim učešćem u životu na salašu: vožnja zaprežnim kolima, vožnja biciklovima, jahanje na otvorenim terenima, foto safari (srne, lisice, zečevi, jastrebovi, sove,...), stari zanati, spremanje i degustacija domaće hrane, panoramski letovi avionom...

Turistički informativni centar Novi Sad

tel:021 421 811, 021 421 812

www.novisadtourism.org.yu i www.novisadtourism.com

VRŠAC

“U jednom zrnu kula od kukuruza

U drugom čaroban krug

U trećem ravnica majka, “ pevao je vršački pesnik Vasko Popa u svojoj himni o vonogradarima i grožđu.

Visoko nad ravnicom i gradom uzdiže se Vršački breg, sa Kulom. Odatle pogled puca na besprekorno uređene vinograde. U slavu vina svake jeseni Vrščani organizuju “Grožđebal”.

Staro jezgro varošice odlikuje se bogatstvom arhitektonskih stilova pa je užitak razgledanje zdanja slikovitih imena: “Apoteka na stepenicama”, zgrade “Dva pištolja”... a Gradski muzej čuva svetski poznate arheološke predmete, poput Dupljanskih kolica. Tu je najveća katedrala u Vojvodini, Crkva svetog Geharda,

Vladičanski dvor i Manastir Mesić.

Centar Millennium

Omladinski trg 17

tel: 013 800 100

www.centarmillennium.co.yu

Do Centra Millennium dolazi se organizovanim autobusima sa autobuske stanice i stanica gradskog prevoza u Vršcu. Od Centra Millennium organizovan je prevoz autobusima po gradu, do Beograda i Novog Sada.

IZLETI

Vršac

Obilazak Vršačke kule, utvrđenja iz XIV veka na Vršačkom bregu, Gradske kuće (Magistrata), Saborne crkve Svetog Nikolaja, Rimokatoličke crkve posvećene Svetom Gerhardu i Kapele Svetog krsta, Vladičanskog dvora sa bogatom riznicom, manastira Mesić…

Put vina

Obilazak plantaža vršačkih vinograda, podruma “Vršački vinogradi” (jednom od tri najveća podruma pod jednim krovom u Evropi, građenom u obliku slova “Y” – početnog slova oznake za Jugoslaviju) i etno sela Gudurica, sve sa degustacijom vina i specijaliteta nacionalne kuhinje.

Delibatska peščara

Nedaleko od Vršca prostire se Deliblatska peščara, takozvana evropska Sahara. Za posetioce organizuju fotosafari ili lov.

Turistička organizacija opštine Vršac

Tel: 013 822 –554

www.to.vrsac.com

OPŠTE INFORMACIJE

Državna zajednica Srbija i Crna Gora

Glavni grad: Beograd

Vremenska zona: Zapadno evropska vremenska zona (GMT + 01:00)

Klima: Klima je kontinentalna na severu i mediteranska na jugu.

Valuta: Nacilnalna valuta u Srbiji je dinar ( CSD)

(1 Eur = 84,32 CSD, 1 USD = 68,88 CSD)

Valuta: Nacionalna valuta u Crnoj Gori je Euro (€)

Kreditne kartice: Visa, Master Card i Diners

Struja: 220 V, 50 Hz

Area codes:

Pozivni broj za Srbiju i Crnu Goru: (+) 381

Pozivni broj za Beograd: (0)11 i Podgoricu: (0)81

Za internacionalne pozive iz Srbije i Crne Gore pozovite: 99

Mapa Srbije – tačke na Bg, N.S, Vršac, Podgoricu

Beograd – Novi Sad 82 km

Beograd – Vršac 86 km

Beograd – Podgorica 475 km

KAKO DOĆI - BEOGRAD

Aerodrom "Beograd",

tel: 011 601 424, 011 601 431, 011 601 439

www.airport-belgrade.co.yu

JAT Airways

tel: 011 311 4222

www.jat.co.yu

Železnice Srbije

tel: 011 3616-722

www.yurail.co.yu

Beogradska autobuska stanica

tel: 011 26-444-55

KAKO DOĆI – PODGORICA

JAT Airways

tel: 081 230 226

Montenegro Airlines

tel: 081 664 411

Železnica Crne Gore

tel: 081 633 663

Autobuska stanica Podgorica

tel: 081 632 430

KAKO DOĆI – NOVI SAD

JAT - Predstavništvo Novi Sad,

tel: 021 456 177

Železnička stanica

021 443 200

Autobuska stanica

tel: 021 444 021, 021 444 022, 021 444 023

KAKO DOĆI - VRŠAC

Autobuska stanica Vršac,

tel: 013 822 866

Železnička stanica Vršac,

tel: 013 834 422

TAXI – BEOGRAD

ALO, tel: 356 4555,

BEOTAXI, tel: 970,

LUX, tel: 328 4444,

MAXIS, tel: 9804,

NAXI, tel: 2157 668,

ŽUTI, tel: 9802

NBA 3185 777

TAXI - PODGORICA

Alo taxi 9700

Oranž 19 9707

Bel 9800

Taxi Lux 9706

PG Taxi 9704

TAXI - NOVI SAD

Dobro jutro taxi

322-222

Dunav taxi

451-111

Elegance taxi

064 / 615 2 444

Express Taxi

524-144; 522-422

Zeleni eko taxi

333-333; 350-390

TAXI – VRŠAC

Halo taxi 013 83 11 11

RENT-A-CAR

BEOGRAD

AVIS – BEOGRAD

Aerodrom "Beograd",

tel: 011 2286 133

Hotel "Beograd Inter-Continental"

tel: 011 311 2910

www.avis.co.yu

KOMPAS – BEOGRAD

Aerodrom "Beograd",

tel: o11 228 6163, 063 207 378

PUTNIK – HERTZ –BEOGRAD

tel: 011 3346 179

Aerodrom "Beograd",

tel: 011 2286 017, 011 2286 355

EUROPCAR

Hotel Hyatt Regency Beograd,

tel: 011 137 703

Aerodrom “Beograd”,

tel: 011 601 555, lokal 2959

NOVI SAD

AVIS – NOVI SAD

tel: 021 469 655

KOMPAS – NOVI SAD

tel: 021 611 299

PUTNIK – HERTZ –NOVI SAD

tel: 021 529 719

PODGORICA

KOMPAS – PODGORICA

tel: 081 634 249

PUTNIK – HERTZ –PODGORICA

tel: 081 244 717

INFORMACIJE NA PUTU

AMSS-pomoć na putu

tel: 987

www.amsj.co.yu

www.amss.org.yu

Turistička organizacija Srbije

tel: 011 32 32 586

www.serbia-tourism.org.yu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.