Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.01.2019.| 14:26

Timomedov organski med u 2019. kreće put inotržišta - U planu proširenje proizvodnje

(Foto: Timomed)
Tržište organskog meda u Srbiji je malo, ali je med iz naše organske proizvodnje veoma kvalitetan i otvara put srpskom medu na tržišta EU, SAD i Bliskog Istoka, kažu za eKapiju u kompaniji Timomed, jednoj od retkih koja u Srbiji pravi organski med.

U toj knjaževačkoj fabrici koja se već 30 godina bavi proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda, danas se mogu naći sirov (nezagrevan) organski bagremov, lipov i livadski med, kao i organski med sa dodatkom organskog liofilizovanog voća, organskom Arabica kafom, organskim lešnikom i organskim kakaom.

Prema rečima Zorice Radosavljević, glavnog tehnologa u Timomedu, svaka od pomenutih vrsta organskog meda sa dodacima ima svoje specifičnosti, pa tako kombinacija sa liofilizovanim voćem čuva sva organoleptička i hranljiva svojstva voća i meda, organski med sa organskim lešnicima i kakaom je dobar za srce i protiv iscrpljenosti, dok onaj sa organskom kafom osvežava organizam.

- Jedna kašičica organskog meda sa organskom Arabica kafom ujutro zadovoljiće potrebe za jutranjom kafom - kaže naša sagovornica.(Foto: Timomed)
(Foto: Timomed)

Prve korake u proizvodnji organskog meda u Timomedu su preduzeli još 2014. godine.

- Bila je potrebna jedna godina konverzije, što predstavlja period prelaska sa konvencionalne proizvodnje na organsku, a već sledeće imali smo prve količine organskog meda po standardima Zakona o organskoj proizvodnji Republike Srbije. U 2018. je prva ozbiljnija količina organskog meda stigla u pogon Timomeda i do kraja godine organizovali smo proizvodnju oko 30 tona organskog meda - kaže rukovodilac Centra za selekciju i reprodukciju matica Timomeda Aneta Georgijev, dodajući da je Timomed organizator i zastupnik grupne proizvodnje organskog meda.

- Naš organski med proizvode kooperanti na dozvoljenim lokalitetima za organsku proizvodnju, pod strogo kontrolisanim uslovima u pogledu samog pčelarenja, počev od lokacije na kojoj se nalazi pčelinjak i karakteristike košnica i njenih elemenata - ističe Georgijev.

(Foto: Timomed)

Ona napominje da košnica mora da bude farbana dozvoljenim bojama, satne osnove koje se koriste treba da budu proizvedene od pčelinjeg voska koji potiče iz društava koja su uključena u organsku proizvodnju, a pčelar mora da pčelari po pravilima koje propisuje Zakon o ogranskoj proizvodnji.

- I skladištenje meda mora da bude po zahtevima organske proizvodnje, na mestu koje ne dozvoljava mešanja sa konvencionalnim medom. Pakovanje takođe treba da bude adekvatno, sa logom i nacionalnim znakom za organsku proizvodnju i znakom sertifikacione kuće - kaže Georgijev i dodaje da kontrolu organskog meda u Timomedu obavlja sertifikaciona kuća internih kontrolora kompanije.

Prema njenim rečima, iako je organska proizvodnja komplikovanija i ozbiljnija u pogledu načina pčelarenja i propisanih pravila, te samim tim iziskuje i veće troškove, i krajnja cena je veća i isplativija za pčelare, a treba uzeti u obzir i da se svet sve više okreće organskoj ishrani, da potražnja za organskim proizvodima raste, kao i da oni imaju sigurne kupce.

Timomed, kaže naša sagovornica, za sada svoj organski med plasira kroz maloprodajne lance u Srbiji i prodavnice organske hrane, ali u novoj godini planira i izvoz.

- U 2019. planiramo prodaju organskog meda iz prošlogodišnje proizvodnje na svetskom tržištu, a u planu su i novi organski proizvodi na bazi meda kao i neki drugi noviteti iz organske proizvodnje - otkriva Aneta Georgijev.

(Foto: Timomed)

Slatko na bazi meda

U širokoj paleti proizvoda kompanije Timomed se, pored organskog meda, nalaze i osnovne vrste meda (bagremov, livadski, cvetni, lipov, medljika), ali i med sa dodatkom suvog i liofilizovanog voća, jezgrastog voća, lavande, koncentrovanog soka višnje i prirodnim aromama limuna i peperminta. U okviru dijetetskog programa tu su med sa ekstraktom crvenog grožđa i dijetmel zaslađivači za dijabetičare, a posebno su zanimljiva medna slatka od jagode, borovnice i maline.


Branislava Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.