NavMenu

Privatizaciju čeka još oko 80 preduzeća - U 2019. rešenje za FAM i Petrohemiju?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 03.01.2019. 13:34
Komentari
Podeli
(Foto: beeboys/shutterstock.com)
U protekle tri godine država je našla rešenje, odnosno investitora za više od 400 preduzeća predviđenih za privatizaciju, a u Ministarstvu privrede zadovoljni su rezultatima u 2018. u koju se ušlo sa spiskom od 122 preduzeća, a izašlo sa svega 85 firmi u privatizacionom portfoliju.

S obzirom na to da je još nekoliko javnih poziva za privatizaciju u toku i da se okončanje tih postupaka očekuje narednih nedelja, u Ministarstvu veruju da će do kraja januara 2019. u portfoliju Ministarstva ostati oko 80 preduzeća.

- To su preduzeća koja su apsolutno neutralna po budžet Srbije, po naše javne finansije. Neka od većih, poput Simpa i Jumka, koračaju kroz usvajanje Unapred pripremljenog plana reorganizacije - kaže za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

U 2019. se očekuje i okončanje privatizacije FAM-a i rešavanje pitanja Petrohemije.

- Ima pozitivnih naznaka i signala ovih dana i nedelja. O tome ćemo još da razgovaramo i da analiziramo šta je to što bi bilo najbolje za državu da se uradi sa Petrohemijom - kaže Stevanović.

U 2019. očekuje se i za koji je zainteresovana americka kompanija Valvoline.

- Imamo i potpisan memorandum i čini mi se dobrog i ozbiljnog investitora - kaže Stevanović.

Naglašava da su i Petrohemija i MSK-a i Simpo i Jumko kompanije koje ne koštaju jedan jedini dinar građane Srbije i budžet.

- To je ono što je svrha, cilj i smisao jednog hrabrog koračanja kroz postupak privatizacije - poručio je Stevanović.

U 2018. godini objavljena su 23 javna poziva za privatizaciju, ostvareni su prihodi od nešto manje od šest miliona evra od prodaje kapitala sedam preduzeća, a od prodaje imovine PKB korporacije 121 mil EUR.

Rešeno je i pitanje strateškog partnerstva za RTB Bor za čiju je dokapitalizaciju kineski Ziđin uplatio 350 mil USD sa planom da u narednih šest godina investira još 1,26 mlrd USD.

Za 16 preduzeća koja su bila predviđena za privatizaciju pokrenut je stečajni postupak, među kojima je i HIP Azotara Pančevo, dok je za 13 subjekata obustavljen proces privatizacije.


U toku je pet javnih poziva za prodaju kapitala Hidrotehnike, Luke Novi Sad, Plantaže d. o. o. Velika Drenova, Veterinarske stanice d.o.o. Lajkovac i Valjevske pivare.

- Ministarstvo privrede ima razloga da bude zadovoljno rezultatima u privatizaciji. U 2018. godinu ušli smo sa 122 preduzeća u portfelju Ministarstva privrede, ambicije i plan Ministarstva je bio da godinu okončamo sa 100 i manje od sto koliko je to moguće, a evo godinu završavamo sa svega 85 preduzeća - rekao je Stevanović.

Najveći izazovi Ministarstva privrede u 2018. godini, kaže Stevanović, bili su pre svega kompanija RTB Bor, PKB i Azotara.

- Oni više nisu deo privatizacionog portfelja Ministarstva privrede, s obzirom da su ove dve kompanije privatizovane, jedna kroz model strateškog partnerstva, druga kroz model prodaje imovine, dok je Azotara put svog rešenja, okončanje, izlaženje iz situacije u kojoj jeste, videla u stečaju - rekao je Stevanović.

Važno je i da je svih 5. 000 ljudi u RTB-u Bor ostalo na svojim radnim mestima, kao i to što je Al Dahra preuzela 1. 700 radnika PKB korporacije, a ostalima je isplaćen socijalni program.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.