Izvor: Beta | Četvrtak, 03.01.2019.| 12:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pirot spreman za nove investicije - Otvaranje Lidla, izgradnja stanova, elektrifikacija pruge...

(Foto: ollirg//shutterstock.com )
Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je ocenio da je prethodna godina za taj grad bila uspešna i da u 2019. očekuje nastavak investicija u mnogim oblastima.

- Osim asfaltiranja ulica, produžavanja keja novim sadnicama, rekonstrukcije Crpne stanice Berilovac, zamene vodovodne mreže u gradu i uvođenja kanalizacije u selima, nastavljena je rekonstrukcija škola u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja Vlade Srbije, kao i uređenja kanala Rogoz - rekao je Vasić agenciji Beta.


Realizacija započetih i početak novih projekata

Ocenjujući prošlu godinu, Vasić je posebno izdvojio to što je magazin Financial Times Slobodnu zonu Pirot proglasio za najbolju zonu u Evropi i treću na svetu. On očekuje da se u ovoj godini realizuju započeti projekti i da se započnu nove kapitalne investicije.

- Očekujem da uradimo projekat za izgradnju otvorenog plivačkog bazena i da se pripremimo za 2020. godinu kada nas očekuje Školska olimpijada. Nedostaje nam atletska staza - rekao je Vasić.

On je izrazio nadu da će se završiti izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prema njegovim rečima, počele su pripreme za izgradnju novog tela deponije, dodajući da očekuje da se uradi i postrojenje za sekundarnu separaciju otpada, a obavljaju se i pripreme za uvođenje primarne separacije.

- Što se tiče Gradske toplane očekujem da ona pređe na gas a onda i na bio masu. To je veliki projekat koji će dosta novca uložiti u lokalnu ekonomiju. Uradićemo i projekat za čišćenje postojećeg smetlišta u inustrijskoj zoni površine pet hektara. To je skup proces, ali ćemo u Slobodnoj zoni dobiti pet hektara slobodnog zemljišta. Očekujem završetak Koridora 10 i početak izgradnje gasovoda i da se u našem gradu nastavi trend zapošljavanja - naglasio je Vasić.


Program obuke radnika

Prema njegovim rečima, sa Privrednom komorom Pirot i Filijalom NSZ, Gradska uprava će pokrenuti program obuke za nove radnike u tekstilnoj industriji.

- Sa HELP-om smo već pokrenuli program obuke za radnike u tekstilnoj industruji ali i u građevinarstvu u metalskoj industriji. Akcenat će biti i na razvoju IT sektora. Sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem smo počeli projekat osavremenjavanja našeg Startap centra. Bilo je planirano da obuku prođe desetak ljudi, ali se javilo 40, pa smo u saradnji sa HELP-om i Ministarstvom odvojili novac za obuku svih 40 kandidata - rekao je Vasić.

On je dodao da će u okviru programa prekogranične saradnje IPA programa sa Matematičkom gimnazijom iz Bugarske Grad Pirot realizovati projekat razvoja IT sektora.

- Radićemo strategiju razvoja IT sektora na području Grada. Slobodna zona će se i dalje razvijati. Nadam se da će se i Tigar Tyres dalje razvijati, a to znači i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća. U toku naredne godine Železnice Srbije počeće elektrifikaciju pruge ka Dimitrovgradu. Očekujemo ove godine otvaranje Lidla, nastavak izgradnje stanova i da se Pirot i dalje širi i razvija - rekao je Vasić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.