NavMenu

Softver za prijavu sezonaca u poljoprivredi od 7. januara - Manje radnika u sivoj zoni, državi 15 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 03.01.2019. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Elektronski sistem za prijavu sezonaca prvo će "otvoriti vrata" za prijavljivanje radnika u poljoprivredi, a, ukoliko ceo sistem bude funkcionisao, primenjivaće se i na one u sektoru turizma i građevinarstva.

- Od januara kreće elektronski sistem za prijavu radnika, a kroz dalje sprovođenje ovog programa biće omogućen elektronski sistem i za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, što će omogućiti da se 400.000 gazdinstava brže i jednostavnije upišu u registar, izmene svoje podatke ili se prijave za državne subvencije - kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Softver je deo "paketa" koji će omogućiti punu primenu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koji je usvojila Skupština 28. juna prošle godine, a koji počinje da se primenjuje 7. januara.

Pored 80.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, kojima će poslodavac morati da uplaćuje poreze i doprinose, korist će imati i država.

Država očekuje da uveća budžetske prihode na ovaj način za 15 mil EUR.

Osim punije kase, na taj način nadležni pokušavaju da smanje sivu zonu u poljoprivredi gde je oko 95% radnika "na crno". Kako je predviđeno zakonom, poslodavci će imati obavezu da prijavljuju i odjavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi i to prvog dana angažovanja, a najkasnije do 10 časova pre podne.


Zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, odnosno najviše 120 radnih dana godišnje. Radno vreme sezonskog radnika ne sme biti duže od 12 časova dnevno, a oni koji budu radili osam časova dnevno ili duže, imaće pravo na odmor u toku dana u trajanju od najmanje 30 minuta.

Poslodavci u Srbiji na sezonskim poslovima najviše angažuju radnike za rad u hladnjačama, berače voća i povrća, pomoćne radnike u građevinarstvu, konobare, šankere...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.