NavMenu

Nemačke kompanije u strahu od recesije

Izvor: Tanjug Sreda, 02.01.2019. 12:29
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Više od polovine malih i srednjih preduzeća (MSP) u Nemačkoj smatra da bi najveća evropska ekonomija mogla da zabeleži pad u 2019. godini, zbog posrtanja globalnog rasta, trgovinskih sporova i poteškoća u automobilskom sektoru.

Gotovo 53% nemačkih MSP, koje je anketirala industrijska asocijacija BVMW, strahuje da bi recesija mogla da zadesi ekonomiju u narednih 12 meseci, prenosi Bloomberg.

Pesimistično raspoloženje na kraju 2018. potpuno je suprotno u odnosu na kraj prethodne godine, u kojoj je Nemačka iskusila snažan rasta "na krilima" jake domaće potrošnje i procvata globalne trgovine.

Ekonomski podaci su od tada znatno oslabili, a ekonomisti su sada podeljeni oko toga da li takvi podaci signaliziraju sporiji ali stabilan nastavak ekspanzije, ili početak krize.

Konstantan nedostatak kvalifikovane radne snage takođe pogoršava izglede za rast, budući da više od 92% malih i srednjih preduzeća ima teškoće u popunjavanju slobodnih radnih mesta, saopštio je BVMW.

Ta industrijska grupacija predstavlja oko 270.000 firmi koje zapošljavaju oko devet miliona radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.