NavMenu

RUŽIĆ: Od 1. januara počinje da radi platforma e-Inspektor

Izvor: Beta Ponedeljak, 31.12.2018. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Prva 884 inspektora četiri inspekcije - tržišne, inspekcije rada, sanitarne i upravne, prošla su obuku za korišćenje softevera e-Inspektor i od 1. januara počeće da rade u novom sistemu koji će njihov posao olakšati i učiniti ga transparentnijim, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Kako je Ružić kazao za agenciju Beta, plan je da do 1. jula i inspektori ostalih inspekcija, njih oko 1.700, prođu nepohodne obuke kako bi do kraja 2019. sve inspekcijske službe, njh 42, radile u tom sistemu.

- Sastavni deo svih reformi koje sprovodimo je digitalizacija, a ova platforma je digitalizacija rada inspektora. Što znači nema više papira. Sredstvo za rad inspektora biće laptopovi i ovaj softver. Podaci o nadzorima, slivaju se u jednu bazu, koja omogućava razmenu podataka i informacija između različitih inspekcijskih službi. To štedi vreme i inspektorima i privredi - rekao je Ružić koji je zadužen za reformu sistema inspekcija.

Ministar je naglasio da će inspektori, osim obuka koje sada imaju za korišćenje softvera e-Inspektor, imati stalne i poseben programe na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

- Koordinaciona Komisija za inspekcijski nadzor usvojila je i Program kontinuiranog stručnog usavršavanja inspektora koji sprovodi Nacionalna akademija. Tako će inspektori pored obuke iz domena propisa čiju primenu kontrolišu, biti obučavani i za primenu takozvanih mekih veština - komunikacija, rešavanja konflikata i slično, sve u duhu čitave reforme inspekcija – Inspektor prijatelj dobre privrede i građana - rekao je Ružić.

Trenutno ima 42 republičke inspekcije u 14 ministarstava koje kontrolišu primenu propisa u raznim oblastima - bezbednost objekata, infrastrukture, hrane, okruženja, proizvoda, saobraćaja, kao i one koje kontrolišu rad državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata.

U Srbiji u republičkim i lokalnim inspekcijama radi oko 6.500 inspektora i jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika, dok je evropski prosek jedan inspektor na 780 stanovnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.