Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 31.12.2018.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: U 2019. više novca za kapitalne investicije

(Foto: beograd.rs)
Ministar finansija Siniša Mali kaže da je jedini put za Srbiju da ponovo počne ekonomski da pobeđuje, navodi da je za građane veoma važno da je budzet uravnotežen, realan, ali i razvojni, te pominje više novca za kapitalne investicije, veće penzije i od 1. januara od 7 do 12% veće plate.

- Minimalna plata prvi put ide preko 27.000 dinara i polako se približava vrednosti potrošacke korpe - kaže on u intervjuu za portal Espreso i podseća na čitav set poreskih podsticaja koji su vezani za to da naša privreda bude još aktivnija, još bolja, još konkurentnija u narednom periodu, kako bismo dalje ostvarivali visoke stope rasta kao u ovom periodu.

Ministar naglašava da je kompletna suština rada vlade i vođenja ekonomske politike usmerena ka tome da se životni standard gradana Srbije podiže iz godine u godinu.

- Nije bilo lako u godinama koje su za nama, s obzirom da je u toku bio proces fiskalne konsolidacije, prethodna vlast nam je ostavila zemlju na ivici ponora, na ivici ambisa, pred bankrotom, ali kroz teške mere fiskalne konsolidacije došli smo do toga da smo novac uštedeli, zaradili, i da smo Srbiju postavili na stabilan i održiv put razvoja - podsetio je ministar i poručio da "ono što uštedimo i zaradimo želimo da uložimo u podizanje standarda života i vratimo građanima Srbije.

Mali pominje i značajno smanjen broj nezaposlenih, uz opasku da je i stopa od 11,3% visoka, ali da se vlada bori za svako radno mesto i za to da mladi ljudi nadu u svoju budućnost mogu da vide ovde.

Objašnjava da je u budžetu za narednu godinu svaki resor dobio više novca nego što je imao 2018. te da su jasno definisani prioriteti Vlade Srbije koja prati viziju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

- S jedne strane podižemo kvalitet naše infrastrukture, gradimo puteve i železnicu, a s druge strane socijalni aspekt nam je veoma važan i zato mislim da je svaki ministar dobio ono što je želeo, ne koliko je želeo, ali ono što je želeo u smislu sprovodenja svoje ideje, vizije i strategije u svom resoru. Mislim da smo to uspeli da uradimo i zato sam siguran da građane ocekuje još bolja 2019. u odnosu na 2018. godinu - ocenio je Mali, dodajući da je uveren da "Srbija više nikad neće biti ni blizu bankrota, kako je bila 2012".

Ministar kaže da odluka Prištine o taksama od 100% na robu iz centralne Srbije neće imati velikog efekta na naše javne finansije.

- Nažalost, ta odluka ima efekta na ljude koji žive na KiM i to je najveci problem da kada živite u 21 veku, kada postoji globalno tržište, kada svet postaje globalno selo, odjednom nekome pravite barijeru od 100% nekih taksi?! To je za mene ekonomski potpuno nezamislivo, još jednom da ponovim naše javne finansije su dovoljno stabilne da izdrže tako nešto - naveo je Mali.

Ministar kaže da je veoma ponosan na "Beograd na vodi", i navodi da gradnja pet novih objekata počinje u narednih šest meseci, a onda svake godine po pet objekata. On dodaje da oko 1.500 radnika tamo svakodnevno radi, da je pokrenuta građevinska industrija, a time i cela privreda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.