Izvor: Tanjug | Nedelja, 30.12.2018.| 21:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Priština uvela taksu od 100% i za strane brendove koji se proizvode u Srbiji

(Foto: ID1974/shutterstock.com )
Prištinske vlasti su u petak (28. decembar 2018.) donele odluku o povećanju taksi na robu iz Srbije na 100% proširile i na onu čiji su proizvođači strane kompanije koje imaju pogone u Srbiji, preneo je Tanjug.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će biti interesantno videti da li će i kako Evropska unija reagovati na novu odluku Prištine o taksama.

Ljajić je za Prvu TV povodom prošrenja važenja takse od 100% i na robu stranih kompanija iz Srbije, kazao da EU ima instrumente da reaguje ali da neće biti ništa čudno ako ta reakcija izostane.

- Sad me zanima kako će reagovati kada se radi o njihovim firmama. Ako neće da zaštite nas onda bi bar trebalo da zaštite njihove kompanije koje ovde posluju - naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, EU je već mogla da reaguje tako što će suspendovati SSP sa Kosovom jer su ove mere kršenje tog sporazuma.

On smatra da prištinske privremene institucije kada su kretali u sve ovo nisu imali nikakvu izlaznu varijantu. Na pitanje zbog čega Srbija ne uvodi kontramere Prištini, ljajić odgovara:

- Vrlo je prosto, Mi skoro ništa ne kupujemo na Kosovu, reč je o 22 mil EUR godišnje, to je 5-6 proizvoda, maline, radijatori, metalne cevi, … Od toga dobar deo su neke kompanije ili privrednici iz Srbije, iz severa Kosova koji prodaju ovde - kaže Ljajić.

Odluka Prištine da proširi namete od 100% i na robu stranih kompanija koje imaju svoje proizvodne pogone u centralnoj Srbiji, svakako pogađa Američku privrednu komoru, izjavio je za RTS Zoran Petrović, predsednik UO Američke privredne komore (AmCham).

On je naveo da Američku privrednu komoru čini 200 kompanija, od kojih su trećina američke, trećina multinacionalne evropske kompanije, trećina najbolje srpske kompanije.

- U meri u kojoj izvoze u region i Evropu, izvoze proporcionalno manje i na Kosovo, i to će imati uticaj. Ne bih sad o tome u kojoj meri će to uticati na prihode. To neće uticati na to da drastično ugrozi poslovanje ili opstanak tih kompanija, ali će imati negativan uticaj - rekao je Petrović za RTS.

Mediji prenose da je kosovskii premijer Ramuš Haradinaj pitao ministra trgovine da li će takva odluka ugroziti odnose s tim brendovima, na šta mu je on odgovorio da je dogovoreno da do kosovskog tržišta roba dolazi iz pogona koji su u drugim zemljama.

Petrović je na to ukratko odgovara da nema takvu vrstu informacije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.