NavMenu

Usvojen budžet Požarevca za 2019. - Za kapitalna ulaganja planirano 3 milijarde dinara

Izvor: eKapija Petak, 28.12.2018. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Odbornici Skupštine grada Požarevca okončali su godinu odlukom o budžetu za 2019. koji iznosi skoro 6 milijardi dinara. Prema predlogu Gradskog veća, naredne godine bi trebalo očekivati prihod od 3,4 milijarde dinara, što uz neutrošena sredstva iz 2018. godine iznosi ukupno 5,9 milijardi dinara.

Od te sume, uz tekuće troškove funkcionisanja lokalne samouprave i direktnih i indirektnih korisnika, najveći deo novca planiran je za kapitalna ulaganja, tačnije 2,95 milijardi dinara. Sredstva će u najvećem iznosu biti opredeljena za očuvanje vodnih resursa, odlaganje otpada i putnu infrastrukturu, navodi se na zvaničnom sajtu Grada Požarevca.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović okarakterisao je budžet za 2019. godinu kao investicioni, a zamenik gradonačelnika Saša Pavlović obrazložio je da su sredstva raspoređena u skladu sa razvojnom politikom grada. Budžetski fond koji se puni preko ekološke takse zbog zagađivanja životne sredine raspolagaće sa blizu 624 miliona dinara.

Sredstva bi trebalo da budu utrošena na 36 projekata, od očuvanja vodnih resursa i odvođenja otpadnih i atmosferskih voda, preko JKP Vodovod i kanalizacija, kao i na održavanje higijene i zaštitu zemljišta preko Javnog preduzeća Komunalne službe. Za ova dva preduzeća iz Fonda će biti izdvojena sredstva za nabavku potrebne opreme i vozila.

Projektima kojima se štiti vazduh od zagađenja ulažu se u širenje toplifikacione mreže, suzbijanje ambrozije i ozelenjavanje. Pavlović je najavio i izradu projekta za izgradnju prepumpne stanice kod Ćirikovca, koja bi omogućila širenje toplifikacionog konzuma u Požarevcu u drugoj i trećoj visinskoj zoni.


Iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za Gradsku opštinu Kostolac izdvaja se 28 miliona dinara, uglavnom za izgradnju vodovodne mreže i fekalne kanalizacije u naseljima Kanal, Didino selo i Kolište.

Investiraće se kao i prethodnih godina i u školske objekte - oko 100 miliona dinara, dok će za PU Ljubica Vrebalov biti izdvojeno 56 miliona dinara. Kada je u pitanju populaciona politika, Skupština Grada Požarevca je usvojila odluku da se svim novorođenim bebama u 2019. godini uruči poklon paket i Požarevac je prisutupio pokretu 3+, koji omogućava karticu sa popustima u određenim prodajnim objektima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.