Izvor: Promo | Četvrtak, 27.12.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako je NATIVO zaštitio svoj dizajn i povećao promet za 140%

Jednostavno rečeno - cilj svakog biznisa je da se razvija i raste. Mnoge mlade kompanije kojima je dizajn sastavni deo posla još ne shvataju u kojoj meri je bitno zaštititi dizajn. Živimo u doba kada se mnoge ideje mogu pronaći na internetu i falsifikovati. Da biste osigurali svoju ideju od kopiranja – zaštitite je.

Zaštita intelektualne svojine i dizajna poprima sve veću važnost i zbog uspešnog poslovanja. Odličan primer pruža jedna kompanija koja je zaštitom neovlašćenog kopiranja proizvoda uspela da poveća svoj promet za 140%. Reč je o firmi Insomnia Interiors i brendu NATIVO koja je upravo zbog ovakvog povećanja prometa tokom 2018. godine zaposlila osam novih radnika. Kompanija Soma Group, koja je deo grupacije Insomnia interiors, nedavno je pobedila na takmičenju u kategoriji pravnih lica za registrovani industrijski dizajn i dobila nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu WIPO IP Enterprise Trophy.

- WIPO IP Nagrada potvrdila je uspehe ostvarene kroz zaštitu dizajna protekih pet godina. NATIVO dizajn distribuiran je u celoj Evropi, a radimo na proširenju na američko i tržište Bliskog istoka i Azije. Uspeli smo deo proizvodnje da prebacimo u Srbiju, nekih 20%, ali stremimo ka potpunoj 100% proizvodnji u Srbiji - kaže Maša Bukvić, direktor Insomnia Interior d.o.o, u čijoj grupaciji je i NATIVO nameštaj.

Ona ističe da naša industrija nameštaja ima ogroman potencijal i da je kvalitet izrade jedinstven u svetu.

- Naglasila bih da mladi dizajneri iz Srbije dobijaju mogućnost da se njihovi radovi brendiraju na svetskom tržištu i da ostvare svoje potencijale u željenoj industriji. Dakle, zaštita dizajna omogućava sa jedne strane konkurentnost na tržištu, a istovremeno i mogućnost zapošljavanja (naša firma je zaposlila više od 20 radnika u protekle dve godine), upošljavanja srpskih proizvođača nameštaja i povećanje izvoza ka željenim zemljama - ističe Maša Bukvić.

Ona napominje da je nakon angažovanja dizajnera Vladana Mirčevskog, kompanija Soma Group mogla značajno da poveća broj industrijskih dizajna i tako ostvari komercijalnu saradnju sa švajcarskim brendom nameštaja NATIVO.

Zahvaljujući tome što su registrovani industrijski dizajni komadnog nameštaja, deo proizvodnje pod brendom NATIVO premešten je u Srbiju, a tokom 2018. godine u Srbiji proizvedeno oko 400 trpezarijskih stolova i 150 klub stolova, dok su sofe i kreveti jednim delom proizvedeni u Srbiji.

Sve navedeno doprinelo je rastu prometa od 140%.

Koliko je važno da se zaštiti dizajn govori i činjenica da je Soma Group inače nosilac međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj, što joj je omogućilo da svoj nameštaj zaista jedinstvenog dizajna izvozi na tržište Evropske unije i Švajcarske, a planiraju da se prošire i na tržišta Bliskog istoka, Azije i Amerike.

Zašto su uspešni i kakav dizajn ih je doveo u vrh pogledajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.