NavMenu

Belex u fokusu : analiza Energoprojekt Holding ad Beograd

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.05.2009. 13:03
Komentari
Podeli

Opis kompanije:

Energoprojekt holding osnovan je 1951. godine kao projektantsko preduzece, danas predstavlja sistem koji obuhvata 12 preduzeca u Srbiji i više od 40 sopstvenih i mešovitih firmi u inostranstvu. Ukupno je u 2009 godini ugovoreno poslova u vrednosti od 60 miliona eura u zemlji I inostranstvu. U ukupno planiranom iznosu ugovaranja najvece ucešce imaju AD-ovi sa primarno izvodjackom delatnošcu. Rizik za buduci razvoj Holdinga predstavlja globalna finansijska kriza koja moze smanjiti nivo investicija u infrastrukturne projekte. Problem za izvoðenje radova u inostranstvu mogu prouzrokovati i nedostatak sopstvenih investicionih sredstava kao I obezbeðenje adekvatnih garancija i kolaterala, posebno imajuci u vidu sve izraženiju konkurenciju lokalnih, regionalnih, zapadnoevropskih i americkih kompanija, kako u domenu projektovanja tako i u oblasti izvoðenja radova.

Položaj u grani:

Energoprojekt je jedna od najvecih graðevinskih kompanija u regionu. Velicinu Holdinga potvrðuje i njegovo prisustvo na listama 200 najuspešnijih meðunarodnih firmi, koje objavljuje svake godine americki casopis "Engineering News Record". Ostali konkurenti su Beograd- put, Putevi Užice, Gemax, Napred, Partner Inženjering, Ratko Mitrovic, Neimar V, Planum I druge gradjevinske kompanije.

Imajuci u vidu da je prihod Energoprojekt Holdinga u 2008. godini najvecim delom generisan iz posla vezanog za izgradnju poslovne zgrade, gradjevinske kompanije u oblasti visokogradnje predstavljaju najznacajnije konkurente.

Vlasnicka struktura:

Država poseduje oko 33,5% kapitala hodlinga, fizicka lica poseduju 32.8%, dok portfolio investitori poseduju 33.7% kapitala uz veliku disperziju medju njima. Ukupan broj akcionara je oko 8.800. Energoprojekt je u 2008. godini izvršio dokapitalizaciju kroz V emisiju od 346.934 akcija nominalne vrednosti 350 dinara, bez javne ponude.

Posle dokapitalizacije ukupan broj akcija iznosi 9107463. Specifiènost vlasničke strukture holdinga je to što je jedna od samo nekoliko vodećih kompanija sa velikom disperzijom vlasništva.

SWOT analiza:

Prednosti: dobra tržišna pozicija I renome kompanije, novi ugovori, visok nivo korporativnog upravljanja, visoka likvidnost akcije.

Slabosti: Slaba diverzifikovanost projekata - bilans kompanije Energoprojekt Holding prati razvoj samo jednog projekta "Blok 26" u 2008. godini

Potencijali: konsolidacija vlasništva u saradnji sa strateškim partnerom, rast profitabilnosti.

Pretnje: globalna kriza koja je posebno zahvatila tržiste nepokretnosti, visoki troškovi finansiranja projekata zbog većeg rizika zemlje, nepovoljna vlasnička konsolidacija,

Trgovanje:

Velika disperzija vlasništva omogucava visoku likvidnost akcije, što uz poslovne performanse holdinga umanjuje rizik investiranja. Akcija holdinga je druga koja je uvrštena na A listing, što dodatno može da utice na rast tražnje investicionih fondova. Osnovna prednost uvrštenja na A listing berze je veci stepen predvidivosti poslovanja kompanija koje imaju viši nivo izveštavanja o indikatorima tekuceg i buduceg poslovanja. Isto tako dobrovoljni penzioni fondovi mogu da investiraju do 40% imovine u akcije sa A listinga dok u ostale akcije mogu da investiraju samo 10%. Ipak, visoko ucešce stranih portfolio investitora u vlasništvu je negativno delovalo na cenu akcije u 2008, pošto je veliki broj njih odlucio da zbog globalne krize povuce svoj kapital sa trzišta poput našeg. Ipak iako je doslo do znacajne korekcije cene na trzistu nakon globalne krize , likvidnost akcije je odrzana na prihvatljivom nivou sto je jedan od preduslova da akcija bude na A listingu.

Finansijski rezultat

Energoprojekt holding je u 2008. godini zabelezio pad prihoda od prodaje od 64% ( sa 20 miliona eura na 7 miliona eura) u poređenju sa rastom od 15.59% ostavrenim godinu dana ranije. Ipak zahvaljujuci povecanju vrednosti zaliha učinaka poslovni prihodi od RSD 1.9 milijardi su porasli za 14%.

Struktura prihoda je znacajno promenjena. Naime, 67% prihoda od prodaje odnosi se na prihode od zavisnih pravnih lica dok se prihod od povecanja vrednosti zaliha učinaka od 1.3 milijarde dinara odnosi na realizaciju ugovora o kupoprodaji objekta u izgradnji potpisanog krajem 2007. godine na iznos od oko 73 miliona eura sa kompanijom Blue Center doo čiji su vlasnici sa Kipra. Ugovor se odnosi na izgradnju poslovne zgrade, a rok za realizaciju ugovora je Novembar 2009. godine. Prihod od ugovora o izgradnji po fiksnoj ceni priznaje se po metodi procenta izvršenja ugovorenih aktivnosti na dan bilansa stanja dok se stepen izvršenja ugovora izračunava kroz srazmeru izmedu nastalih ugovornih troškova za izvršeni rad do datog datuma prema poslednjim procenjenim ukupnim ugovorenim troškovima.

Kompletan bilans uspeha i bilans stanja su u velikoj meri odraz pomenutog ugovora. EBITDA belezi rast sa 8% na 12%. Struktura ostalih poslovnih rashoda je promenjena: troškovi usluga na izradi učinaka i deo troškova premije osiguranja, odnose se na troškove realizacije objekta u izgradnji dok su troškovi neproizvodnih usluga porasli u odnosu na prethodnu godinu, zbog angažovanja konsultanata. Finansijski prihodi se odnose na kamate i dividende koje je društvo primilo od zavisnih pravnih lica, dok se finansijski rashodi većinom odnose na negativne kursne razlike.

Kompanija je zabelezila dobit od 6 milona eura na kraju 2008. godine sto je za 64% vise nego u prethodnoj godini. Likvidnost, zaduzenost, kapitalizacija i tokovi gotovine su na zadovoljavajućem nivou. Godisnja dobit u iznosu 122 miliona dinara je raspodeljna na 346.934 akcija nominalne vrednosti 350 dinara radi pretvaranja u osnovni kapital. Povećanje kapitala je upisano u Agenciju za privredne registre u avgustu 2008. godine.

Bilans stanja i uspeha pogledajte na dnu PDF fajla :



Preuzmite PDF dokument

Obrada: INMACO doo

Tekst predstavlja update analize date u publikaciji „Tržište akcija u Srbiji – analiza sektora i 100 kompanija sa Beogradske berze“, INMACO doo, decembra 2008.

Prodaja publikacije: Ekonomist medija group, 011 3333 035

Tagovi:
Blok 26
A listing
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.