Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.12.2018.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odbrambena industrija Srbije u 2018. izvezla oružje za više od 600 mil USD

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Odbrambena industrija Srbije, zajedno sa kompanijom Jugoimport-SDPR, ove godine je izvezla više od 600 mil USD i to je za 10% više nego 2017. godine. Država će nastaviti da ulaže u nove tehnologije, a samo u Zastava oružje uložili smo oko 9,5 mil EUR, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom obilaska privrednog društva Zastava oružje u Kragujevcu.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, Vulin je kazao da "s onim što sada imamo nije dovoljno da učestvujemo na svetskom tržištu. Baš ovo što je Zastava uradila, a i druge fabrike odbrambene industrije Srbije jeste jedini pravi put".

- Ulaganjem u novu tehnologiju, u obrazovane ljude i u bolji život svakog od nas, stvari idu nabolje. Država Srbija ulaže i zahvaljujući takvom ulaganju odbrambena industrija napreduje i zapošljava 11.700 ljudi koji su dobro plaćeni. Odbrambena industrija Srbije je jedna od strateških grana naše privrede i nastavićemo da ulažemo, da obezbeđujemo nove tehnologije, a samim tim otvaramo i nova tržišta - rekao je ministar Vulin.

Generalni direktor Zastava oružja Mladen Petković rekao je da su mašine i oprema prikazani prilikom posete Vulina, nabavljeni iz investicionih sredstava koja je odobrila Vlada Srbije.

- Pokazali smo mogućnosti nove opreme koju ćemo iskoristiti da u narednom periodu povećamo produktivnost rada, obim proizvodnje i da ih iskoristimo za usvajanje novih proizvoda, čime ćemo omogućiti našoj kompaniji da osvoji nova tržišta, pridobije nove kupce i samim tim značajno poboljša poslovni rezultat. Zastava oružje nedavno je obeležila 165 godina postojanja i nama je cilj da je vratimo na mesto koje joj pripada i da ponovo postane prepoznatljiva u svetu po onome u čemu je najbolja - izjavio je Petković.

Ministar odbrane je obišao Izložbenu salu razvoja proizvoda, prostoriju sa 3D printerom, Pogon za proizvodnju lovačkog i sportskog oružja i Pogon za proizvodnju mitraljeza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.