NavMenu

Opština Lebane kupuje dve kamile - U planu proširenje turističke ponude

Izvor: Beta Četvrtak, 27.12.2018. 09:18
Komentari
Podeli
(Foto: Wolfgang Hasselmann/Unsplash)
Odbornici Skupštine opštine Lebane usvojili su plan i program rada Turističke organizacije Lebana (TOL) za 2019. godinu, kojim se, između ostalog, predviđa kupovina dve kamile, potvrđeno je Beti.

Odbornicima nije obrazložena ova odluka, budući da je rasprava po svim tačkama dnevnog reda trajala samo 10 minuta, a kako je Beti potvrdio jedan od odbornika, niko nije ni tražio obrazloženje za ovako neobičnu odluku.

Opština Lebane, jedna od najsiromašnijih u Srbiji, nema zoološki vrt.

Jedan od opštinskih većnika rekao je nezvanično Beti da se kamile kupuju za razvoj turizma, vezano za arheološki lokalitet Justinijana Prima, odnosno Caričin grad.

- Planiraju da prošire ponudu, da turistima ponude obilazak lokaliteta na kamilama, s obzirom na to da su areheolozi pre nekoliko godina tu pronašli kosti kamile - kazao je ovaj većnik.

Međutim, Caričin grad je pod zaštitom države, a njime upravlja Narodni muzej Leskovca u kome su, takođe nezvanično, rekli Beti da tim lokalitetom sa tri velika mozaika može da hoda samo ljudska noga.

Odbornicima Skupštine opštine Lebane nije predočen ni trošak predviđen za kupovinu kamila, međutim, poznata je njihova cena na tržištu i ona se kreće oko 3.000 EUR, s tim što se i za transport životinje plaća ista suma.

Iako i u samom planu Turističke organizacije Lebana za narednu godinu stoji "kupovina 2 kamile", u ovoj Opštini kažu da neće nabavljati prave životinje, već da će biti izrađene figure koje će se nalaziti ispred vizitorskog centra "Teodora".

Zbog toga što su na lokalitetu Caričin grad pre nekoliko godina pronađene kamilje kosti, u Turističkoj organizaciji došli su na ideju da naprave figure ovih životinja kako bi priču o tome "oplemenili" i kako bi bila interesantnija deci i turistima.



Opština: Kamile će biti od stiropora ili drveta

Iako i u samom planu Turističke organizacije Lebana za narednu godinu stoji "kupovina 2 kamile", u ovoj Opštini kažu da neće nabavljati prave životinje, već da su u pitanju izrađene figure koje će se nalaziti ispred vizitorskog centra "Teodora", piše portal Južne vesti.

Opština će u toku naredne godine nabaviti 2 velika suvenira, a koje bi, kako piše u saopštenju, trebalo da izrade radnici Turističke organizacije. Figure će biti napravljene od drveta ili stiropora i biće namenjene deci koja posećuju Caričin grad - navode u saopštenju.

S obzirom na to da se još ne zna od kojih će materijala biti, niti koje će biti dimenzije, kažu u ovoj Opštini, ne zna se koliko će novca poreskih obveznika "otići" na ove figure.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.