Izvor: eKapija | Sreda, 26.12.2018.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

PAMTIĆU U 2018: Miloš Nikolić

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Miloš Nikolić (Foto: Libek)
Miloš Nikolić je predsednik obrazovno-istraživačkog centra Libek i glavni urednik medijskog portala Talas.rs.

Rođen je u Vranju, 2. oktobra 1985. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Stipendista je nemačkog Maršalovog fonda.

Pitali smo Miloša Nikolića šta je, po njegovom mišljenju, obeležilo odlazeću 2018. godinu.


DOGAĐAJ GODINE

- Ubistvo Olivera Ivanovića. Ovaj užasan događaj desio se 16. januara i kao političko ubistvo ostao je nerasvetljen tokom cele 2018 godine.

PROMAŠAJ GODINE

- Za mene je reč godine "razgraničenje". Ujedno ideja o razgraničenju na Kosovu mi je i promašaj godine. Ovu ideju prvo je lansirao Ivica Dačić još 2017. godine, da bismo tokom 2018. postepeno, dozirano, saznavali da je to i ideja predsednika Vučića. Ostaje zabrinutost da će se pokušati sa netransparentnim sprovođenjem ove ideje u 2019. godini.

LIČNOST GODINE

- Milan Radoičić, kontroverzni biznismen na potezu severno Kosovo, centralna Srbija i potpredsednik Srpske liste. Njegova pojava, aktivnosti i ceo kontekst u kojem se spominje samo su alarmantni podsetnik na dubinu moralne i pravne krize u kojoj se kao društvo i dalje nalazimo.


NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Definitivno najbolji potez naše države bilo je to što nije odgovorila recipročnim merama na uvođenje carina od strane Prištine.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Kupovina televizija Prva TV i O2 od strane Kopernikusa, čemu je prethodila kupovina te firme od strane državnog preduzeća Telekom. Ove transakcije prati potpuna, arogantna netransparentnost, odsustvo ekonomske logike i opravdana sumnja da država želi da pojača svoje prisustvo u medijima sa nacionalnom frekvencijom, što je suprotno trendu koji je ranije započeo.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?

- U novoj 2019. definitivno očekujem vanredne parlamentarne izbore. Postoji bojazan da pored toga možemo da očekujemo i neku vrstu režirane eskalacije sukoba na Kosovu kako bi se dve strane što pre dogovorile o tzv. trajnom rešenju. Ova dva pitanja su povezana i mislim da je prva polovina nove godine ključna za rasplet oba pitanja. Ukratko, dakle, očekujem veoma dinamičnu 2019. godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.