NavMenu

SKGO objavila 188 administrativnih postupaka za bolju primenu propisa

Izvor: Beta Sreda, 26.12.2018. 11:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Stalna konferencija gradova i opština (SКGO) saopštila je danas da je u Srbiji u 2016. i 2017. godini pripremila i objavila 188 administrativnih postupaka koji su omogućili standardizaciju, bolju primenu propisa i ujednačavanje postupanja jedinica lokalnih samouprava.

Donošenjem Zaključka Vlade Srbije o obavezi usklađivanja modela administrativnih procedura za obavljanje poverenih poslova, propisana je obaveza nadležnih ministarstva da redovno ažuriraju postojeće modele tih postupaka.

U saopštenju se navodi da je primena standardnih administrativnih postupaka istinska reforma javne uprave na lokalnom nivou jer menja način rada i doprinosi većoj izvesnosti i vodi ka efikasnijem postupanju uz uštedu vremena i novca.

Кroz standardizaciju postupaka, stranke i službenici znaju da li mogu da ostvare određeno pravo ili koja im je obaveza, znaju koliko postupak traje i šta im je tačno potrebno od podataka iz evidencija.

Od 188 modela administrativnih postupaka, 115 su modeli poverenih poslova lokalnih samouprava koji su osnova za razmenu podataka preko informacionog sistema "eZUP" koji trenutno koristi 162 grada, opština i gradskih opština u Srbiji u obavljanju svakodnevnih poslova.

Za manje od godinu dana primene tog elektronskog sistema, službenici lokalnih samouprava su umesto građana pribavili više od 320.000 različitih podataka ili dokumenata od drugih organa, čime je ostvarena ušteda za građane i privredu.

Izradu modela administrativnih postupaka SКGO je realizovala u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - druga faza", koji finansira Vlada Švedske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.